onsdag 12. januar 2011

Arne Garvang : Ingen kjenner dagen før solen går ned - Lettlest

Denne bloggposten er en litt forandret versjon fra den som er på Solgunn sin blogg.



Tja....

Dette er en lettlest bok for voksne. 72 sider, og enkelte har bare bilde. Det handler om Kari som er arbeidsledig arkitekt. Hun kjeder seg veldig. En formiddag går hun inn på en typisk brun kafe. Der blir hun vitne til flere episoder. Det er forsøk på salg av hasj, det er typisk utagering og det er Kari som går imellom og redder både ansikter og inventar. Så får Kari et tilbud. Hun har vist seg snartenkt og passer godt til et oppdrag som kan gi henne masse penger.

Boka fanget meg ikke, det ble tamt og kjedelig.

I et vedlegg bak i boka ligger en CD, og det er lydboka! Det er forfatteren selv som leser, jeg hørte ikke på det, så jeg vet ikke hvordan det høres ut.
Liv Andrea Mosdø er illustratør

Uteliggernes sang - Dokumentarfilm fra Oslo, 58 minutter


Finn frem tørkepapiret!
I denne dokumentarfilmen som er tatt opp midt i Oslo møter vi tre rusavhengige som bor på gata. Charlie bor alene, Clas og Kent bor sammen. De er avhengig av heroin, tar overdoser og er vindskjev så det holder.

=Oslo skal lage en cdplate, og de vil at Charlie, Clas og Kent skal bidra, og det gjør gutta. Charlie er utrolig flink å synge, og både teksten og melodien biter seg fast. Clas og Kent er ikke så heldige, selv om de også er dyktige, men det er noe med at det er vanskelig å vise hva man kan når man må sette 5 skudd om dagen, og det siste 5 minutter før man skal opptre. Det mest rørende øyeblikket er når mammaen og storesøsteren til Clas kommer. De har ikke sett gutten på 5 år, og når jeg så gjensynsøyeblikket var det som om tårene aldri skulle slutte å trille. Tenk å være en mor eller storesøster og leve med en slik uttrygghet, og så møtes etter 5 år.

Det var en sterk film!

Dette var en helt ubearbeidet versjon av denne bloggposten som finnes på Solgunn sin blogg.

Vil du låne den, kan du sjekke HER for å se om filmen er ledig.

Anna Jansson : I stormen skal du dø : Lettlest forlag, 119 sider


Stor overraskelse!

Anna Jansson er en svensk forfatter, som med sin første lettleste bok virkerlig imponerer. Det er Børge og Gunn det handler om. De bor på Gotland og har to voksne barn som ikke bor hjemme. Børge er gjerrig, veldig gjerrig, og det er ikke bare det økonomiske han sparer på. Gunn kan ikke huske sist hun kjøpte seg klær, hun syr om arvegods eller annet gammelt når hun trenger klær. Gunn har lyst til å invitere naboene på fest, men Børge vil ikke, det er for dyrt. Så foreslår Gunn at de kan leie ut hytta. Pengene de tjener på det kan gi dem ekstra grunker i kassa.
Børge og den vakre kvinnen som leier hytta blir gode venner, så gode venner at Gunn blir livredd for å miste mannen sin. Og så får Børge en hemmelighet, og Gunn tror hun vet hva den er, men gjør hun nå egentlig det?

Setningene er korte, språket er enkelt, og boka er god! Dette er en krimbok rett og slett, og selv om jeg hadde forstått hva som var hemmeligheten til Børge lenge før det ble avslørt, så var det en spenning og en nerve gjennom hele fortellingen.

Merksnodighet:
- På side 102 har Børge skiftet navn til Bengt. Slurv fra forlaget sin side.

Denne bloggposten har vært publisert på Solgunn sin blogg.

Falskmyntnerne i Sachsenhausen - DVD : 1 time og 33 minutt

Denne bloggposten er en delvis bearbeidet versjon av denne som ligger på Solgunn sin blogg.



Drama fra konsentrasjonsleir

Salomon Sorowitch var en russisk jøde som tjente store penger som falskmyntner i Berlin på 1930 - tallet. Da andre verdenskrig brøt ut ble Sorowithch arrestert og ført til Auschwith. Der klarer han seg noen år fordi han er så flink å tegne og male. I 1942 blir han hentet til Saschenshausen, han må hjelpe nazistene med å produsere falske pund og dollar.

Det er en sterk film, med gode personskildringer og ingen karikerte personligheter, selv om den ene nazisten var frykelig ond.

Filmen fikk Oscar for beste utenlanske film i 2008.

HER kan du sjekke om den er ledig.

Ildvognene - Film, 2 timers spilletid


Kjempa på!


Ildvognene er basert på reelle historiske hendelser. Og det er Eric Liddell og Harold Abrahams, Storbritannias fremste håp under de olympiske lekene i Paris i 1924 som er sentrale. Disse to løperne var svært forskjellig, men de hadde en egen indre kraft som førte til at de oppnådde det de ønsket.

Eric Lidell var misjonærsønn og svært religiøs. Han trodde at hans kraft kom fra Gud, mens Harold Abrahams var sønn av en litauisk jøde og hadde kjent på jødehatet som var sterkt i Storbritania på 20-tallet.

En god film, men langt fra noe av det beste jeg har sett.

Er filmen inne? Det kan du sjekke HER.
Hvis du har lest Solgunn sin blogg skjønner du hvem som har skrevet denne lille snutten :-)