fredag 27. februar 2009

Appelsinpiken / Jostein Gaarder


Jeg har lest ei nydelig lita bok som heter Appelsinpiken. Den er om Georg, som bare var fire år da faren hans døde. Nå er han femten, og har akkurat fått et brev som faren skrev til han like før han døde. Vi får lese både Georgs og farens fortellinger. Faren forteller om den mystiske Appelsinpiken, samtidig som Georg skriver om hva han er opptatt av. Dette høres kanskje ikke veldig spennende ut, men det er det! Boka er bygd opp slik at vi ikke skjønner alt med en gang, litt etter litt får vi sammenheng i det som skjer, - den er altså spennende samtidig som vi slipper unna mord og blod og sånne skumle greier. Noe som jeg er veldig fornøyd med! Både faren og Georg skriver om kjærlighet, og om hva de tenker om mange ting.
Har du lest Sofies verden? Den er også skrevet av Jostein Gaarder. Mange har lest den, men de som er allergisk mot tjukke bøker vil aldri nærme seg den! Jeg forsøkte, men greide det aldri. Appelsinpiken var derimot lett å lese, og ga meg en fin opplevelse. Og jeg vet at det er mange elever som liker den – også de som sier at de egentlig ikke er glad i å lese. (Jostein Gaarder har skrevet begge disse bøkene.)
Fins både som bok (mange eksemplarer!) og som lydbok i biblioteket. Les boka før du ser filmen!
Bente

mandag 23. februar 2009

A long way down


Forfattar: Nick Hornby
Utgjeve i: 2005

A long way down, eller Fritt fall som den e oversatt til på norsk, er ei forteljing som fire menneske som på nyttårsaftan møtast på toppen av Topper`s house, ei av dei meir populære endestasjonane for Londons sjølvmordskandidatar.

Dei fire vidt forskjellige personane, finner ei slags utfordring i kvarandre, og i staden for å hoppe den kvelden, legg dei ut på ei jakt etter ein ekskjæraste, som angivelig skal ha forårsaka det eine nesten-sjølvmordet. Ekskjærasten tilhøyrar Jesse, ei opprørsk tenåringsdotter av ein statssekretær, med tydelige ambisjonar om å volde så mykje smerte som mogleg.

Dei tre andre i gjengen, består av Martin, ein avdanka tv-kjendis som sliter med at egoet ikkje blir tilfredsstilt på same måte som før, Maureen, som har ein sterkt handikapa son som gjer livet kjipt for ho, utan at ho eigentlig vil innrømme det for nokon, og JJ, ein musikar frå Amerika.

Dei blir einige om å leve dei separate liva sine uavhengig av dei andre, med unntak av dei møta dei har, der dei kan fortelje om kor for jævlig liva deira er. Innimellom skildringa av disse møta, blir historia til dei forskjellige hovudpersonane fortalt i dagbokform av kvar av dei, og ein får eit subjektivt innblikk i korleis dei taklar kvardagen, og korleis dei blir påverka av møta dei har innimellom.

Det er ei morosam historie om eit alvorlig tema, men Hornby dreg den aldri for langt i så forstand. Han er heller ikkje høgtidelig og prøvar å ”respektere” temaet sjølvmord, så boka er ei fornøyelse å lese. Ho har eit genialt lett språk, både på originalspråket og i den norske versjonen, og du lever deg lett inn i historia.

onsdag 11. februar 2009

Vestens Tenkere


Hører du noen ganger navn på kjente historikkere, filosofer, idiologer eller andre tenkere, uten å vite hvem de er? Blir det noen gang refferert til en eller annen smarting i en bok som du ikke aner hvem var eller hva hun/han mente? Skjer det at du detter ut av en diskusjon fordi et ukjent navn dukker opp i samtalen? Vel, da har jeg medisinen for deg!
Dette er en samling på tre bind som forteller om noen av verdens mest kjente og viktige tenkere opp igjennom tidene! Alt fra filosofer til diktere. En del historie følger også med, så hvis du er litt lost når det kommer til saker som når renessansen begynte og når antikken sluttet er dette en super bok å lese! Og er du kun ute etter å finne mere ut om en bestemt person kan du slå opp i en av bøkene og lese om akkurat denne personen og ikke mer.
Ønsker du å lære mere om antikken og renessansens tenkere er bind en noe for deg. Her finner du blant annet Homer, Platon, Cicero, Thomas Aquinas, Dante og Luther. Du som derimot interesserer deg mer for opplysningstidens tenkere burde låne bind to. Også her er mange kjente navn som Pascal, Newton, Locke, Kant, Marx og vår egen Ibsen. Og for de av dere litt mer moderne mennesker anbefaler jeg bind tre, som inneholder de tenkerne opp mot vår tid, som Freud, Kafka, Jung, Sartre, Næss og mange flere.
Dette er bøker som ikke bare er godt lesestoff, men også gode til å bruke til en skriveoppgave eller prosjekter.

Kari

mandag 2. februar 2009

De ville guders by / Isabel Allende


Dette er første roman i en trilogi. Denne gangen er handlingen lagt til Amazons, og Alex og Nadia som er hovedpersoner leter etter en jungeluhyre. Jeg koste meg når jeg leste denne romanen, og Isabel Allende skriver alltid godt. De to andre bøkene i trilogien; Gulldragens rike, og pygmeenes skog er også veldig gode bøker.
Hvis du har lyst til å vite mer om Isabel Allende har vi forfatterportrett av henne. Du kan også gå inn på hennes egen hjemmeside.
Solgunn