fredag 30. januar 2009

Dragen / Tom Kristensen

Tom Kristensen fikk Rivertonprisen i 2006 for romanen Dødsriket. I 2008 ga han ut sin sjette roman, Dragen.
Bakteppet for handlingen er Sudan og norsk bistand til dette krigsherjede landet. Hovedskurpen denne gangen er Arve Magne Fehren. Han er en sterkt religiøs mann, som hver kveld legger seg på kne for å takke Gud. Samme mann dreper og myrder uten betenkeligheter, ofte for egen vinnings skyld.
Jeg var ikke helt overbegeistret når jeg var ferdig med boken. Historien er grei nok, men det blir til tider litt mange sceneskift, og det hender noen ganger at historien går litt i stå. Jeg ga den terningkast 4 da jeg anmeldte den i Altaposten i oktober. Jeg ville gitt den det samme i dag.

Solgunn

Trykk her så får du vite om det er på hylla.

torsdag 29. januar 2009

Meg eier ingen / Åsa Linderborg



Dette er oppveksthistorien til forfatteren. Hun er født i den svenske byen Västerås i 1968. Da Åsa var fire år gammel flyttet moren ut, og Åsa og faren var alene. Faren arbeidet som herdemester på et jernverk, og han var svært alkoholisert i perioder.

Denne boken skildrer et sterkt forhold mellom far og datter, og selv om det mange ganger er sterke historier som blir presentert, er det ikke vanskelig å lese. Det hender jo at sterke historier er så vonde å lese at jeg må slite meg gjennom den. Det er ikke tilfelle her. Herdemesteren er et godt menneske som prøver så godt han kan. Åsa er i dag et ressurssterk menneske, og moren er statsministerkandidat i Sverige. Da Åsa spurte henne om hvorfor hun lot henne vokse opp hos faren svare moren: Jeg hadde så dårlig samvittighet at jeg lot han få det mest verdifulle jeg eide, nemlig deg!
Solgunn

Vann til elefantene



Noen tror at dette er en dustete bok som handler om sirkus. De har rett på et punkt; det handler om sirkus, men det er ingen dustete bok! Handlingen er lagt til et sirkus som heter "Benzinibrødrenes Mest Spektakulære Sirkus i Verden." På dette sirkuset er det sirkusdirektøren Onkel Al, og dyretreneren August som bestemmer, to grusomme menn som blir fremstilt som menn uten ære og samvittighet. Motpolene til disse to, blir Augusts vakre kone Marlena og dyrlegen Jacob.

Ja, det kan hende at karakterene blir for tydelige, og at sirkuslivet virker banalt og romantisert. Men gi nå denne boka noen minutter likevel. Det er en stor leseopplevelse. Opprørerende, vakker og grusom på samme tid.
Trykk her så ser du om den er inne.
Solgunn

onsdag 28. januar 2009

Pascals tanker


Livet er en forunderlig ting. Det kan vi vel alle være enige om. Mange av oss tenker mye over dette temaet og noen har kanskje gjort seg en formening om det også. Likevel er det utrolig morsomt å lese andres tanker om ting som vi selv bruker mye tid på. Derfor er Blasier Pascals bok om nettopp dette forunderlige fenomenet så interessant.
Boken er fylt med sitater og spennende vers om mennesker, evigheten og mye mer.
Mens jeg leste ble jeg stadig sittene i dyp ettertanke og reflekterte både over boka og mitt eget liv. Dette er en bok som du ikke trenger å lese fult ut heller, bare åpne den og slå opp på en tilfeldig side og du er garantert å lese noe av interesse! Mest sannsynlig lærer du noe også.

Kari

(NB! Måtte bruke dette bildet, ettersom det var vanskelig å finne et av en norsk utgave.)

fredag 23. januar 2009

I morgen, da krigen kom




Det starter "snilt"; vi er i Australia, det er sommer, og Ellie får med seg seks ungdommer på en ukes telttur. De kjører landrover til Hell, et svært utilgjengelig område. Ingen aner at denne turen på et vis vil bli svært langvarig, og at verden og livet deres vil bli totalt forandret. Ukesturen er bare begynnelsen på helvetet! Hvordan ville du reagere hvis du kom hjem fra tur, gledet deg til en dusj og god mat, og så ikke finner tegn til liv? - Ikke et eneste menneske, verken levende eller dødt! Og hva gjør du da? Det er utfordringen ungdommene står ovenfor. De blir nødt til å ta valg de ikke drømte om for noen dager siden. Det er krig!

Her er spenning i lassevis, action (den kommer etterhvert!), ungdommer som blir kjent med seg sjøl og andre i vanskelige situasjoner, følelser og bittelitt kjærlighet. Og midt oppi alt Ellie og vennene hennes opplever og tvinges til å tenke over, blir det naturlig at vi som lesere også må involvere oss i spørsmålene deres. Språket er godt, det er lett å lese denne boka. Ellers er det vanskelig å si så mye uten å røpe for mye om innholdet. Du må lese sjøl! Den er visstnok en av verdens mest leste ungdomsbøker, - anbefales!

Dette er den første av i alt sju bøker i I morgen-serien av John Marsden. Og du kan lese på engelsk, hvis du heller vil det!

Bente
Her er lenken til boka hvis du vil se om den er ledig. Kom gjerne i skranken og sett deg på venteliste hvis den er utlånt :-)

torsdag 22. januar 2009

Himmelstormeren - en roman om Ellisif Wessel


Cecilie Enger har skrevet en roman om en helt spesiell dame - Ellisif Wessel. Hun var "doktorfrue", fotograf og etterhvert politiker. Hun sto fremst i rekken for arbeidernes rettigheter i Syd-Varanger for hundre å siden. Ellisif og mannen Andreas Wessel kom flyttende til Kirkenes som unge og nygifte. Første del av boken er en fin beskrivelse av deres samliv og møte med fattige og syke. De får ingen barn som lever opp, men hun beholder barnevognen og bruker den som handlevogn og til utdeling av flygeblad! Det var spennende å lese om hvordan Kirkenes forandret seg fra en liten plass med noen få mennesker, til en by med masse arbeidere som strømmet til gruvedriften. Ellisif Wessel ble en veldig engasjert debatant og skribent for arbeidernes rettigheter. I deler av boken er det kanskje litt for mye sitater fra brevveksling og avisartikler, - og litt mindre "drivende god" fortelling. Likevel er det en veldig lærerrik og underholdende bok! Romanen har nesten ingen av hennes fotografier så det måtte jeg finne i en annen bok: Ellisif Wessel: du ber om mitt fotografi. Dessuten så er det en utstilling om henne ved skolebiblioteket nå! Det var den som gjorde meg innspirert til å lese akkurat denne boken. Er den inne?

Skrevet av Frøydis

onsdag 7. januar 2009

Selskapsresan



Mange vil nok kanskje se på coveret til denne filmen og tro at den umulig er moderne nok til å være morsom, noe jeg skal innrømme at jeg selv tenkte! Da jeg først ble presentert for denne filmen var jeg meget skeptisk til innholdet, og tvilte sterkt på at jeg ville ta glede av den, noe jeg ga uttrykk for også! Vi var flere venner som hadde planlagt en filmkveld, men jeg var spent på om vi klarte å finne en film som vi alle var interessert i, ettersom det var ganske store forskjeller innen filmsmaken til hver enkelt. Derimot klarte altså en å presentere denne. Selskapsreisen! Det var flere av oss som lo, men vi bestemte oss da for å se den.

En time og 40 minutter senere var vi alle i godt humør. Skjelden har jeg sett en så frisk og artig film! Fra 1981. Jaja, sier jeg. For man skulle kanskje tro at humoren er blitt så gammel at det ikke er morro lenger, men der tar du feil, akkurat slik jeg gjorde! Fordomsfulle menneske!
Men for å overbevise deg må jeg kanskje fortelle litt hva den handler om? Jeg kan si så mye som at en svenske og en nordmann møtes på tur til syden og tilbringer ferien sammen. De opplever en hel del som jeg ikke skal røpe, i frykt får å ødelegge filmen. Men det viktigeste du trenger å vite er, om ikke en garanti, så i allefall anbefaling. Se den! Jeg tror ikke du vil angre! Trykk her hvis du lurer på om den er på hylla.

Kari


mandag 5. januar 2009

For begynnere

Når ein vil ha innblikk i eit tema som ein ikkje kan så veldig mykje om frå før av, så sjekkar ein det gjerne opp på wikipedia, og viss ikkje det var tilstrekkelig, så googler ein kanskje det.

Men viss ein vil hente informasjon utover det, så kan internett bli litt for stort. Da er bøker ein fin ting å ha.

Men så er no bøker eit relativt stort medium det òg. Her på skulebiblioteket kan du søke på ein datamaskin etter ynskjet tema, og du får opp ein million valmoglegheiter. (Ein skal alltid overdrive eller sette ting på spissen når ein vil ha fram eit poeng, det har eg lært). Og det kan bli litt mykje i velje mellom. Så kvifor ikkje prøve ein innføring for nybegynnarar? Eg er forelska, for eg har lært mykje av den serien me har på skulebiblioteket. Vil du for eksempel vite ein del(men ikkje alt for mykje) om Freud? Eller kanskje du har prosjektarbeid i religion, og treng ein fin innføring i Islam? Me har ein serie som heite for ”For nybegynnere”, og der kan du finne tak i forskjellige tema du måtte finne praktisk eller interessant å lære om. Dei er lesarvennlige, full av flotte illustrasjonar og akkurat passe lange. Ei pocketbok er levelig for dei fleste.

Av dei eg fann på skulebiblioteket så kan du velje mellom nybegynnarinnføring i blant anna: Nietzsche, Islam, Buddha, Freud, Platon, Jung, psykologi, Darwin, Sartre osv.

Dette blir gøy.


Skreve av Marie.