mandag 30. mai 2011

Saras nøkkel 
Denne boken handler om to kvinner der historiene blir fortalt om hverandre, den ene på 40-tallet og den andre på 2000-tallet. Julias historie begynner i 2002. Hun er en amerikansk journalist, gift og bosatt i Frankrike. Der jobber hun for et amerikansk magasin og får i oppgave å skrive om massearrestasjonene av franske jøder i forbindelse med 60-års markeringen av Vel d’hiv-hendelsene. Mange tusen jøder ble holdt innesperret på en idrettsarena i flere dager uten mat og vann før de ble sendt til Auschwitz og drept. Ca. 4000 barn ble arrestert i disse dagene. Alt dette har blitt tiet i hjel i Frankrike etter krigen fordi det var det franske politiet selv som utførte arrestasjonene og holdt jødene fanget.

Saras historie begynner i 1942. Hun er 10 år gammel og ett av barna som blir holdt innesperret på idrettsarenaen. Før hun dro hjemmefra låste hun lillebroren sin inn i et skap i veggen, i god tro om at hun snart ville komme tilbake og finne ham. Etterhvert som Julia arbeider med saken, nøster hun opp Saras historie, og oppdager hemmeligheten hennes egen svigerfamilie har båret på.

Boken er sørgelig og trist, men interessant lesning. Den blir litt i overkant “fransk” for min del. Av og til er det setninger på fransk og alle navn og stedsnavn er franske. Det er en god roman, som jeg anbefaler til de som liker å lese om menneskeskjebner og krigshistorie.

Karoline D. Thomassen

Se klipp fra filmen basert på boka "Saras nøkkel"

Ingen kommentarer: