onsdag 22. juni 2011

Filmklassiker fra Nord-Norge

Nattseilere, filmklassiker av Ivar Enoksen,
regi av Tor M. Tørstad (1986)

I filmen Nattseilere møter vi ei jente som blir funnet i fjæra, halvdød og uten hukommelse. Handlingen utspiller seg rundt Senja, året er 1877. Jenta må ha kommet inn med bølgene, og blir derfor kalt Båremor. En omstreifende seiler kommer forbi, han er en riktig tjuvradd, ja alle kjenner Borr i Bekkmørtna. Båremor blir så fascinert av denne mannen, og ser sitt snitt til å følge de vage minnene for å finne familien sin igjen. Borr blir sjarmert av denne stae, unge jenta. Sammen blir de et superpar som vet å sno seg ut av alle situasjoner, både ved hjelp av sjarm, sluhet og gode hjelpere, gjerne av den kvinnelige sorten. Kan Båremor finne familien sin igjen, selv om det kan hende de befinner seg i et annet land?

Nattseilere er en film som de fleste på min alder og eldre husker fra vi var små. Den ble sendt som ungdomsserie på NRK, og de spennende minnene var nok til å ville se den en gang til i voksen alder. Jeg husker den som skummel og spennende, og jaggu var den ikke det i voksen alder også, pluss at jeg nok forsto en del mer av humoren nå. Filmen er sjarmerende, spilt inn i 1986, med blant annet Helge Jordal som spiller Borr. Vi møter Nils Gaup i en liten, men viktig rolle og flere andre kjente nordnorske fjes.

Filmen er sjarmerende, med dårlige slåsscener og nordnorsk humor, men jeg godtar alt på grunn av nostalgien og fordi den er gammel. Den er en viktig film fordi alle snakker nordnorsk i den, og fordi den også er et resultat av den nordnorske muntlige fortellingstradisjonen. Filmen er basert på virkelige hendelser, og begge hovedpersonene har eksistert og levd på Senja. Dette gjør historien enda mer fascinerende, og gjenspeiler en humor og overlevelsesmåte som har gjort sitt til at folk har klort seg fast oppe i det værharde nord i århundrer og årtusener.

Jeg anbefaler filmen til alle for underholdningens del, men også for å få et innblikk i en viktig historie og i nordnorsk kultur. Krøll deg godt oppi sofaen og gled deg!

God film!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Er filmen inne? Se her

Ingen kommentarer: