onsdag 22. juni 2011

Forfatter med hukommelsestap

De hellige hulers land av Jean M. Auel (2011)

I De hellige hulers land møter vi endelig Ayla igjen. Hun bor i Niende hule sammen med Jondalar, datteren sin, Jonayla, Ulv og hestene Grå, Vinnie og Racer. Ayla har fått mulighet til å bli Zelandooni, medisinkvinne, og er Den Førstes lærling, en krevende og respektfull rolle. Men Ayla slites mellom rollen som mor, Jondalars kvinne og lærling. Er dette valget det riktige? Vi følger hennes fysiske og mentale reise mot målet, men misunnelsens ansikt står i kø og venter på henne og legger kjepper i hennes vei.

De hellige hulers land er den sjette og siste boka i serien Jordens barn. Jeg slukte de andre bøkene rått for en del år siden, og etter det har jeg ventet i spenning på hvordan det skulle gå med Ayla og hennes lille familie. Bøkene gir en fantasifull, detaljrik og informativ skildring av hvordan livet var og kunne ha vært for 35 000 år siden på steppene i dagens Sentral-Europa. Auel har skildret hvordan neandertalere og cro magnonmennesker levde samtidig, og hvordan vi ved hjelp av hulemalerier og helleristninger kan få et innblikk i hvordan mennesket levde for så mange tusen år siden. Auel har masse kunnskap om ulike huler og deres malerier, og har brukt anerkjente forskere og arkeologer for å få nødvendig informasjon, men hun glemmer en ting – og det er leserens hukommelse. Det er lenge siden jeg leste bøkene, men med en gang navn, steder og skikker blir nevnt, klarer jeg å huske historiens gang. Dessverre klarer ikke forfatteren det. Hun gjentar seg gang på gang, først til det kjedsommelige, senere så mye at jeg blir irritert. Boka er på 807 sider, ingenting for en spennende bok, men i denne boka ble disse sidene vanskelig å svelge. Hun skildrer sexscener like detaljert som hun skildrer hvordan man lager ulike redskaper, og etter å ha lest om det for n‘te gang får man rett og slett nok. Høydepunktet i boka kommer ikke før de siste 50 sidene, da Ayla får en åpenbaring som vil få konsekvenser for menneskeheten og dets eksistens.

Har du lest alle de andre bøkene, så kan du selvsagt lese denne, men jeg anbefaler det ikke. Finn deg en blogg med handlingsreferat fra boka – eller spør meg! Ikke kast bort tida på å tråle deg gjennom denne boka, men les gjerne de fem andre - for der husker forfatteren selv hva hun har skrevet.

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Finnes boka på biblioteket? Se her

Ingen kommentarer: