onsdag 22. juni 2011

Unnskyld for at jeg er blitt voksen....

Den lille prinsen av Saint-Exupery (1943)

Den lille prinsen handler om en mann som  styrter med flyet sitt i midt i goldeste Sahara. Der opplever han et merkelig møte, nemlig et møte med den lille prinsen, en uskyldig gutt med mye livserfaring. Hvor kommer så den lille prinsen fra? Jo, en egen liten planet langt uti universet, der alt er lite og det er langt til nærmeste nabo, den lille prinsen er nemlig ute på oppdagelsesferd. Møtet deres blir preget av filosofi, kjærlighet, undring, barnslig lykke, sorger og glede.

Etter å ha lest ut boka på en liten time, må jeg få si unnskyld for at jeg er blitt voksen. Den lille prinsen handler om barns uskyld og naivitet, samtidig som barn ofte forstår mer enn vi tror. Boka er fullspekket med illustrasjoner, vakre visdomsord og setninger med dobbel betydning. Boka er så fin at jeg nok må lese den en gang til.

Jeg anbefaler denne boka til alle!! Den sier så mye om hvordan vi lever i dag, helt uten å moralisere. Selv om handlingen kan høres barnslig ut, så er den absolutt ikke det. Alle kan kjenne seg igjen i dette, og alle har godt av en liten tankevekker. Den er poetisk, vakker, morsom, rørende, uskyldig og dyp, og i likhet med forfatteren er jeg også blitt forelsket i den lille prinsen. Som det står i boka: "Barn bør være svært overbærende med voksne mennesker".
Og neste gang du ser en stjerne - vil du le!

God bok!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Finnes boka på biblioteket? Se her

Humoristisk, vond, søt og brutal

Isdragen skrevet av Mikael Engstrøm (2007)

Mik er 13 år. Han bor sammen med broren Tony på 17 og faren sin. Faren er alkoholiker. Faren er en spade.

Mik er ikke spesielt slem, men alt han gjør blir feil fordi han har så mye inni seg som han ikke får sagt. En dag står Papegøyen og Gulltann på døren, representanter fra Barnevernet, som bestemmer at han må sendes vekk. Han skilles fra broren sin, og blir en kasteball i et system som virkelig får gjennomgå i boka. Han får bo hos tanta si, den snille tidligere alkoholikeren som er litt skrullete, kanskje lesbisk og varmer opp huset sitt i Nord-Sverige med å brenne bøker. Her får han nye venner og møter ei jente som får kroppen hans til å oppføre seg så rart. Dessverre blir denne idyllen kort, før han blir sendt videre til en "ordentlig" familie. En familie som tvinger ham til ting ingen barn bør måtte gjennomgå. Vi er med på hans ferd og følger ham gjennom et år som inneholder både sorger og gleder.

Denne boka er rørende, herlig, brutal, grotesk, pervers og gir et innblikk i hvordan en liten gutt kan bli oppfattet som slem, uten å egentlig være det. Den setter ting i perspektiv, den er lettlest samtidig som den bugner over av samfunnskritikk og humoristiske menneskeskildringer.

Denne boka er fantastisk og passer for alle! Det er en ungdomsbok som også voksne kan og bør lese!

God bok!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Er boka på biblioteket? Se her

Filmklassiker fra Nord-Norge

Nattseilere, filmklassiker av Ivar Enoksen,
regi av Tor M. Tørstad (1986)

I filmen Nattseilere møter vi ei jente som blir funnet i fjæra, halvdød og uten hukommelse. Handlingen utspiller seg rundt Senja, året er 1877. Jenta må ha kommet inn med bølgene, og blir derfor kalt Båremor. En omstreifende seiler kommer forbi, han er en riktig tjuvradd, ja alle kjenner Borr i Bekkmørtna. Båremor blir så fascinert av denne mannen, og ser sitt snitt til å følge de vage minnene for å finne familien sin igjen. Borr blir sjarmert av denne stae, unge jenta. Sammen blir de et superpar som vet å sno seg ut av alle situasjoner, både ved hjelp av sjarm, sluhet og gode hjelpere, gjerne av den kvinnelige sorten. Kan Båremor finne familien sin igjen, selv om det kan hende de befinner seg i et annet land?

Nattseilere er en film som de fleste på min alder og eldre husker fra vi var små. Den ble sendt som ungdomsserie på NRK, og de spennende minnene var nok til å ville se den en gang til i voksen alder. Jeg husker den som skummel og spennende, og jaggu var den ikke det i voksen alder også, pluss at jeg nok forsto en del mer av humoren nå. Filmen er sjarmerende, spilt inn i 1986, med blant annet Helge Jordal som spiller Borr. Vi møter Nils Gaup i en liten, men viktig rolle og flere andre kjente nordnorske fjes.

Filmen er sjarmerende, med dårlige slåsscener og nordnorsk humor, men jeg godtar alt på grunn av nostalgien og fordi den er gammel. Den er en viktig film fordi alle snakker nordnorsk i den, og fordi den også er et resultat av den nordnorske muntlige fortellingstradisjonen. Filmen er basert på virkelige hendelser, og begge hovedpersonene har eksistert og levd på Senja. Dette gjør historien enda mer fascinerende, og gjenspeiler en humor og overlevelsesmåte som har gjort sitt til at folk har klort seg fast oppe i det værharde nord i århundrer og årtusener.

Jeg anbefaler filmen til alle for underholdningens del, men også for å få et innblikk i en viktig historie og i nordnorsk kultur. Krøll deg godt oppi sofaen og gled deg!

God film!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Er filmen inne? Se her

Forfatter med hukommelsestap

De hellige hulers land av Jean M. Auel (2011)

I De hellige hulers land møter vi endelig Ayla igjen. Hun bor i Niende hule sammen med Jondalar, datteren sin, Jonayla, Ulv og hestene Grå, Vinnie og Racer. Ayla har fått mulighet til å bli Zelandooni, medisinkvinne, og er Den Førstes lærling, en krevende og respektfull rolle. Men Ayla slites mellom rollen som mor, Jondalars kvinne og lærling. Er dette valget det riktige? Vi følger hennes fysiske og mentale reise mot målet, men misunnelsens ansikt står i kø og venter på henne og legger kjepper i hennes vei.

De hellige hulers land er den sjette og siste boka i serien Jordens barn. Jeg slukte de andre bøkene rått for en del år siden, og etter det har jeg ventet i spenning på hvordan det skulle gå med Ayla og hennes lille familie. Bøkene gir en fantasifull, detaljrik og informativ skildring av hvordan livet var og kunne ha vært for 35 000 år siden på steppene i dagens Sentral-Europa. Auel har skildret hvordan neandertalere og cro magnonmennesker levde samtidig, og hvordan vi ved hjelp av hulemalerier og helleristninger kan få et innblikk i hvordan mennesket levde for så mange tusen år siden. Auel har masse kunnskap om ulike huler og deres malerier, og har brukt anerkjente forskere og arkeologer for å få nødvendig informasjon, men hun glemmer en ting – og det er leserens hukommelse. Det er lenge siden jeg leste bøkene, men med en gang navn, steder og skikker blir nevnt, klarer jeg å huske historiens gang. Dessverre klarer ikke forfatteren det. Hun gjentar seg gang på gang, først til det kjedsommelige, senere så mye at jeg blir irritert. Boka er på 807 sider, ingenting for en spennende bok, men i denne boka ble disse sidene vanskelig å svelge. Hun skildrer sexscener like detaljert som hun skildrer hvordan man lager ulike redskaper, og etter å ha lest om det for n‘te gang får man rett og slett nok. Høydepunktet i boka kommer ikke før de siste 50 sidene, da Ayla får en åpenbaring som vil få konsekvenser for menneskeheten og dets eksistens.

Har du lest alle de andre bøkene, så kan du selvsagt lese denne, men jeg anbefaler det ikke. Finn deg en blogg med handlingsreferat fra boka – eller spør meg! Ikke kast bort tida på å tråle deg gjennom denne boka, men les gjerne de fem andre - for der husker forfatteren selv hva hun har skrevet.

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Finnes boka på biblioteket? Se her

lørdag 18. juni 2011

Ungdomsbok med spektakulære forviklinger

Små skritt skrevet av Louis Sachar (2006)

Små skritt handler om tenåringen Armhule, og er en oppfølger til forfatterens forrige bok Hull. Nå er Armhule kommet ut av fengslet og prøver å stable seg på bena igjen, ett skritt om gangen. Dessverre er ikke samfunnet like villig til å akseptere ham, og hans eneste støtte er Ginny, den funksjonshemmede nabojenta på 10 år. Dessverre har ikke kompisen hans, X-Ray, de samme ambisjonene om et lovlydig liv, og når han kommer med et kriminelt forslag, men som er garantert risikofritt, begynner ballen å rulle og ikke i riktig retning. Vi følger Armhules kvaler, og et tilfeldig møte med den mest populære ungdomsstjernen Kaira DeLeon, blir heller ikke så problemfritt som ønsket. Kan han noen gang få leve et normalt liv igjen?
Jeg leste den forrige boka, Hull, og har lenge ventet på en ny bok fra forfatteren. Armhules skjebne ser ikke spesielt lys ut, og jeg blir ganske fortvilet når han tar valg han i utgangspunktet vet er feil. Dessverre for Armhule har han en tendens til nettopp dette, selv om han har et godt hjerte, og da hjelper det heller ikke at onde mennesker utnytter hans svakheter. Boka handler om nestekjærlighet, ungdomskjærlighet, vennskap og hvordan valgene du tar har innvirkning på resten av livet ditt.
Boka er en spennende, lettlest ungdomsbok. Selv om noe av handlingen er usannsynlig, så godtar jeg det allikevel, for vi vet jo at i USA går alt an. Les Hull før du leser denne, det er fin underholdning som garantert får deg til å trekke på smilebåndet.

God Bok!
Tanja Elina Lund-Lyngmo


Er boka på biblioteket? Se her

torsdag 9. juni 2011

Øyenvitneskildring

Øyne i Gaza av Mads Gilbert og Erik Fosse (2009)  

“De bombet det sentrale grønnsaksmarkedet i Gaza by for to timer side. 80 skadde, 20 drep, alt kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i død, blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå, alle! “ (SMS sendt fra Palestina av Mads Gilbert, januar 2009)


Denne sms’en gikk som en farsott over landegrenser og kom også til min mobil en januardag i 2009.

Det er nå over to år siden vi fulgte legene Gilbert og Fosses rapporter fra slagmarkene i Gaza under Israels bombing i januar 2009. Vestlige journalister ble nektet adgang til Gaza, og disse to legene maktet å gi daglige rapporter til vesten samtidig som de tok seg av alvorlige krigsskadde palestinere ved Shifasykehuset i Gaza. Denne boka er en øyenvitneskildring som kom ut forholdsvis kort tid etter endt oppdrag i Gaza. Engasjementet i Norge steg etter hvert som rapportene fra Palestina kom til oss via TV og radio.

Jeg hadde en tanke om å lese deres bok da den kom ut. Jeg var oppskaket over det media hadde formidlet om forholdene for palestinerne i denne perioden. Dessverre druknet den tanken i andre bøker og gjøremål. Nå har det nettopp vært premiere på Knut Erik Jensens dokumentar om Mads Gilbert, “Det akutte menneske”. Etter å ha sett filmen, kom jeg til å tenke på denne boka igjen. Jeg ønsker å skjønne mer av situasjonen, konflikten og bakgrunnen for det betente forholdet mellom Palestina og Israel.

Boka er delt opp slik at de to legene har skrevet hver sine kapitler. Mads Gilbert er professor i anestesi mens Erik Fosse er spesialist i hjerte/kar-kirurgi. De fikk derfor ulike opplevelser gjennom deres periode i Palestina. Kapitlene er grundig illustrert med fotografier. Noen bilder er groteske og til å bli uvel av. De viser skadeomfang og følger legene tett på i improviserte akuttmottak og operasjonsaler. Andre bilder viser rørende øyeblikk og godt samhold mellom leger fra mange verdenshjørner i en helt ekstrem arbeidsdag.

For meg er det vanskelig å lese boka nøytralt, selv om jeg forsøker å ha et kritisk blikk på fortellingene. Legene er palestinavenner og har helt klart tatt standpunkt i konflikten. Jeg kan ikke unngå å dele deres sterke sympati med den palestinske sivilbefolkningen som blir ofre i en særdeles kompleks konflikt. “Unger som spiller ball på en lekeplass skal ikke være bombemål i en krig”. Legene tar utgangspunkt i egne opplevelser i denne perioden, og gjør ikke forsøk på å fremstille situasjonen på vegne av begge parter. Slik må fortellingene også forstås.

Jeg vil anbefale alle å lese denne boka for å få nærmere innsyn i hvor nådeløs krigshandlinger kan være mot den sivile delen av befolkninga i et krigsområde.

Bokhilsen fra Siri Andreassen