fredag 26. februar 2010

En lysende roman



Der lyset slipper inn

Gabriel Michael Vosgraff Moro
Der lyset slipper inn
Aschehoug
264 sider

Der lyset slipper inn er en fengslende underholdningsroman. Boken tar deg med til 1500-tallets Venezia, hvor vi er vitne til blant annet opprettelsen av den første jødiske gettoen i tillegg til at romanen byr på intens spenning.

Boken handler om dvergen Tadzio som forteller historien om hvordan han forrådde sin herre, Don Gabriel Moro. Tadizo ligger for døden, og mens han ligger der og skriver ned historien om sitt liv og møte med Don Gabriel får han besøk av en mystisk mann. Mannen fortsetter å komme igjen hver dag, for å høre Tadzio fortelle, men sier aldri et eneste ord. Kan det være døden selv han får besøk av?

Språket i romanen kjennetegnes av mye bruk av adjektiv og skildringer, som gjør at du fort kommer inn i historien. Du får følelsen av tilstedeværelse, og danner deg fort et bilde i hodet. Innhold og språk passer veldig godt sammen, spesielt med tanke på tidsepoken handlingen er fra, som er på 1500-tallet. Omslaget på boken passer også veldig bra sammen med resten, og er med på å gjøre denne boken komplett.

Handlingen i boken starter retrospektivt, hvor hovedpersonen ser tilbake på den dagen hans herre ble henrettet. Det som gjør denne boken så spennende, er at man vil vite hvem den mystiske mannen er, det er også en stor spenningsfaktor i hvordan det vil gå med Tadzio i kampen mot sykdommen. Romanen har en stigende spenningskurve etter som Tadzio forteller sin historie, og vi får vite mer. Vi er vitne til både trekantdrama og store fremskritt innen vitenskapelig forskning, men også opprettelsen av den første jødiske gettoen.

I romanen er ikke alt historisk korrekt, eller korrekt med henhold til fakta. Allikevel er det ikke noe jeg synes er verdt å bry seg om i det store og hele. Slik jeg ser det er det ingen grove feil som gjør det umulig å lese denne boken. Dessuten er dette en underholdningsroman, hvor det ikke er fakta som står i sentrum.

Etter å ha lest boken fikk jeg en trang til å lese mer av forfatteren. Jeg følte at jeg satt igjen med en opplevelse, som om jeg hadde vært vitne til handlingen i boken. Der lyset slipper inn er en roman som absolutt er verd å lese. Uansett om du er veldig opptatt av historisk korrekt fakta eller ikke, bør du gi denne boken en sjanse. Handlingen er utrolig bra og spennende, og du vil bli overrasket. Når man først har begynt å lese, er det vanskelig å løsrive seg.

Skrevet av elev i musikk/drama vg2, Alta vgs (Juryklasse for Ungdommens Kritikerpris)

Ingen kommentarer: