fredag 26. februar 2010

Sex, død og herlig svart humor


Jon Øystein Flink
Sex, død og ekteskap
Cappelen Damm
148 sider

En underholdende bok om en tilsynelatende normal mann, med ganske mange forstyrrende tanker.

Jon Øystein flink debutterte i 2003 med romanen Ole-Kristian Oksrød. Han ble deretter kåret til årets debutant. Sex, død og ekteskap er hans tredje roman, som inneholder mye mørk og fantastisk humor. Den handler om en mann som er full av hat. Han hater livet i Oslo, folkene som bor der og resten av innbyggerne i Norge. Livet er for ham meningsløst etter fylte 30, og han fyller dette livet med fyll, vold og utroskap. Han hadde en forestilling om at livet var så mye mer enn bare et familieliv. "det vakreste i livet er tross alt illusjonene om livet". Han har hatt en forestilling om at livet skal være så mye mer enn det er. Boka starter med et selvmordsforsøk, noe som gjør leseren klar over at målet til denne boken ikke er å få en til å bryte ut i munter latter. Allikevel er det noe i dette verket som er så tragisk at det virker humoristisk.

Historien er fortalt i kronologisk rekkefølge, noe som gjør det veldig lett å følge med i boken. Den er fortalt i 1. person, og vi får vite alle de bisarre tankene som foregår inne i hovedpersonens hode. Han lever et dobbeltliv der han på den ene siden er en familiemann som er med forloveden på familiesammenkomster og har en helt vanlig jobb, men på den andre siden er den som har affærer med flere kvinner, ikke eier respekt for andre og drikker for å unnslippe tilværelsen. Språket hans med mye banning viser at han er en nedlatende og hatefull person.

Jeg tror personlig ikke at noen kan ha en slik tankegang, og oppføre seg så normalt utenpå, som hovedpersonen. Derfor vil jeg kalle denne boken lite troverdig. Forfatteren tar opp en rekke temaer som homofili, pedofili, narkotika og drapsforsøk. Det er noe som sikkert mange har kjennskap til, men det blir til tider vanskelig å identifisere seg med hovedpersonen fordi han er så ekstrem i mange situasjoner. Derfor kan intensjonen til forfatteren være å holde hovedpersonen på avstand, og heller få leseren til å tenke rundt situasjonene som oppstår. Hvis du leter etter en underholdende bok, som ikke er tung og sette seg inn i, anbefaler jeg denne romanen.

Skrevet av elev i musikk/drama vg2, Alta vgs (Juryklasse for Ungdommens Kritikerpris)

Ingen kommentarer: