fredag 26. februar 2010

Sex, Død og overraskelser.


Jon Øystein Flink
Cappelen Damm
148 sider

Sex, Død og Ekteskap er en bok fylt opp av svart humor, og mange overraskende spenningsmomenter.

I boken sex, død og ekteskap, skrevet av Jon Øystein Flink, følger vi jeg- personen som tydeligvis er lei av livet og veldig samfunnskritisk. Han prøver en utvei som mange andre har prøvd før, nemlig selvmord. Og i følge Folkehelseinstituttet er det mange andre som har prøvd denne utveien uten å lykkes. Akkurat som hovedpersonen i denne boken heller ikke gjør. Så lurer man på hvorfor akkurat han skulle finne på noe sånt. Han har en normal jobb, og er forlovet med en skarp og intelligent kvinne, som kommer fra en velstående familie.
Så hva er det som driver han til dette punktet? Jeg tror ikke han er lei av selve livet, men det normale og kjedelige A4 livet som han lever. Så han søker etter noe mer, og det starter allerede i en barnebursdag, hos den idiotiske svigerfamilien, som han hater så mye. For der presterer han å ha sex med den 13 år gamle kusinen til hans forlovede, og han blir ranet av sin nye, stoffavhengige venninne. Derifra baller det seg bare på. Han har en elskerinne, har sex med en feit homofil mann, går på bordell, som heller ikke ble en suksessfull opplevelse, med andre ord så prøver han ut det meste. Men når han får vite at han skal bli far, går det opp for han at han må endre litt på livsstilen sin, noe som han finner ut litt for seint, og ting går riktig gale.


Sex, Død og Ekteskap er en lettlest humoristisk bok, som er ironisk i formen.
Her setter han overgrep på mindre åringer og selvmord i et humoristisk perspektiv. Men samtidig er det en veldig ekkel bok. Sex, Død og Ekteskap overrasker stadig, og er lite forutsigbar. Men boka kan til tider virke litt vanskelig tro på, siden han bruker barnebursdager og litteraturdebatter i Dagbladet som grunnen til han skulle ta livet av seg selv. Ellers var boken veldig artig, og passer fint hvis du skal ut på en liten reise, eller bare har lyst til å lese en bok, som ikke er så veldig lang, bare 148 sider. Jeg anbefaler Sex, Død og Ekteskap til voksne ungdommer og oppover.

Skrevet av elev i musikk/drama vg2, Alta vgs (Juryklasse for Ungdommens Kritikerpris)

Ingen kommentarer: