mandag 12. desember 2011

Anya Ulinich : Petropolis - 372 sider


Et løft for lesegleden
Helt siden denne boka kom på norsk i 2009 har jeg hatt lyst til å lese den, men altfor mange andre bøker har gått foran. Men nå, like før jeg skal ta en velfortjent sommerferie kastet jeg meg over den og under ett døgn etter at boka var åpnet var den ferdiglest.  Den har alt jeg liker og alt som behøves for at en bok skal være perfekt!

Punkt 1: Hovedpersonen er russisk jøde med en far som er mørkhudet. Altså blir Sasja Goldberg en raritet.
Punkt 2: Sasja bor i Sibir, i den lille byen Asbest 2 og hun bor sammen med sin veldig rare bibliotekarmor.
Punkt 3: Sasja forelsker seg i en alkoholisert 18 åring som lurer henne til å ta dobbelt  opp med p-piller, for det finnes ikke informasjon om hvordan akkurat disse pillene skal brukes.
Punkt 4: Så skal det reises, og det skal treffes masse underlige og noen vidunderlige mennesker, og Sasja må prøves og hun må testes og noen ganger ripper hun grovt, og andre ganger hopper hun himmelhøyt.
Punkt 5: Historien er så god at jeg egentlig kunne tatt et sitat på hver side, men jeg nøyer meg med dette som tegnelæreren sa til Sasja:

"Kan en bjørn sykle enhjuling, kan du tegne perspektiv!"


Katarina Mazetti : Gutten i graven ved siden av - 151 sider

 
 
Ny favoritt som oser av erotikk!!!

Oj, hvor jeg koste meg mens jeg leste Gutten i graven ved siden av. Og tusen takk til Ingalill som mente at jeg absolutt burde lese boka selv om jeg har sett filmen.

Jeg vet at jeg nylig har skrevet om boka som hadde alt, og slike uttrykk kan jo bli litt slitt, men altså, denne boka har også alt, og enda litt til. Jeg elsker denne historien og jeg elsker måten den blir fortalt på. 
Hovedpersonene er biblitekar og bonde, og selv om de kommer fra to forskjellige sfærer, så klirrer eggstokkene til bibliotekaren skikkelig når hun er i nærheten av den staute bonden. 

Men bibliotekaren har hatt sex før, med den ganske så kjedelige Ørjan:

"Livet vårt i dobbeltsengen var ørlite problematisk, og det pleide vi å tilskrive min sensuelt sett fattigslige barndom. Ørjan maste i vei med forspill som aldri varte mindre enn en halvtime og jeg var tørr som sandpapir, det var så det knaste mellom oss."

Helt ulikt opplevelsen hun og bonden har når de først braker sammen:

"Den fjerde gangen vi gled inn i hverandre hadde jeg tid til å kjenne at hun klemte om den inni seg. Hun hadde muskler der nede som en gammel seterbudeie har det i nevene. Det sa jeg til henne. Hun kned nesa mot min. - Tror du jeg kan lære meg å håndmelke også, mumlet hun."


Bonden og bibliotekaren deler fortellerstemmen mellom seg i korte kapitler. Har du ikke lest den så har du virkelig noe å glede deg til!

Denne anmeldelsen ble først publisert på Solgunn sin blogg.


Anne Grete Hollup : Engel, 240 sider

 
De siste ukene før jeg kunne gå på ferie drev jeg med hyllerydding på biblioteket. Den som har ryddet skikkelig i bibliotekhyller vet at det alltid dukker opp noe spennende, noe du aldri har sett før, selv om du har arbeidet på bibliotek i mange år. I år oppdaget jeg Engel av Anne Grete Hollup.

Vivi er tretten år og bor i Oslo. Hun har en lillebror og foreldre som elsker henne og som hun elsker. Og så har hun vondt i kneet. Vivi er hypokonder, en skikkelig ille sådan. Hun har ringt til sykehuset og forhørt seg om hva det kan være. Men de sykdommene hun mener hun lider av - er for spesielle, det er liksom en av fjorten millioner som får akkurat den sykdommen, og da helst bare hvis man er blitt bitt av en ku i en ørken på Svalbard. Så alle ler av Vivi og Vivi ler av seg selv.

Hun får en influensa som ikke vil gå over, og hun orker ikke å gjøre så mye som før. Moren legger merke til at Vivi har mistet mange kilo og legekontoret får besøk. Vivi kjenner klumpen i magen bli ubegripelig stor når legen ikke ler av henne, men tar henne alvorlig, og i tillegg er bekymret. Bekymret over klumpen i kneet hennes og bekymret over hva han hører i lungene hennes.

Dette er starten på en tung og vanskelig reise for Vivi og familien. Anne Grete Hollup skriver sterkt, vart og gripende om hvordan det er å få en alvorlig diagnose som ungt menneske, og hvordan det er å være foreldre og søsken i en slik situasjon.

Jeg hadde ikke hørt om Anne Grete Hollup før jeg tilfeldigvis tok boka ut av hylla, men etter litt googling fikk jeg greie på at hun har skrevet mange bøker, og blant annet fått kritikerprisen for denne boka i 2000.

Jeg skal bruke boka i høst under bokpresentasjoner i forbindelse med prosjekt til fordypning på Alta vgs.  
 
Denne anmeldelsen ble først publisert på Solgunn sin blogg.

Helena Sigander : Hemmeligheter kan være farlige, lettlest

 
Spennende lettlest bok

Titti og Johan bor i skogen. De bor langt fra andre mennesker og plutselig en dag lurer de på om de kan stole på hverandre. Titti ble kjent med Johan da han satt i fengsel, og selv om hun elsker ham kjenner hun at det kan være vanskelig å tro på alt han sier. Og Johan på sin side lurer på hvorfor det går spor til kjellerdøra deres. Har Titti en annen mann?

Denne boka kommer jeg til å anbefale til de som ønsker lettlest og spennende lesning. Veldig bra!

Jon Ewo - Kjip Skrens

 
Perfekt for skruglade gutter!

Jon Ewo skrev boka Kriss Kross i 1995. I 2006 kom Kjip skrens ut, og det er en remix av Kriss Kross. Forfatteren har beholdt historien, men forandret på setningene. Jeg syns at resultatet har blitt veldig bra, og dette er en bok som vil fungere veldig bra for de guttene som ikke vil lese en bok, men som MÅ! Som bibliotekar på videregående skole møter jeg slike gutter hver dag. Det er de som faktisk ikke skjønner hvorfor de må lese bøker - for det er så mye annet som er mye mer spennende!

Denne boka handler om Kriss som bor sammen med faren og Mikkel, storebroren. Mikkel har en Harley og selvfølgelig syns Kriss at han har den tøffeste broren av alle. Også faren er ganske stolt av guttene sine, men så skjer det en ulykke. Noe er forandret inne i  Kriss, og det er Mikkel som sitter med nøkkelen til hvordan Kriss kan vokse på situasjonen.  

Perfekt ungdomsbok med andre ord. Litt spenning, litt selvutvikling og ingen moralpreken!
 
Denne anmeldelsen finner du også på Solgunn sin blogg.

Alice Hoffman : Lysnatt



Gamle heltinner

Lysnatt er en av de tidlige bøkene til Alice Hoffman, og derfor er den også veldig god! Jeg har lest alle bøkene hennes, og mener helt oppriktig at bøkene hennes er bedre jo tidligere i forfatterskapet de er skrevet.
Denne gangen handler det hovedsaklig om to familier og en enslig mann. Hele romanen foregår på øya Martha´s Vinyard i New England.

Romanen handler masse om angst, panikkangst og agorafobi - veldig godt beskrevet, både hvordan det føles å ha angst, og hvordan man kan arbeide seg ut av det. Og så handler det om å bli betatt av naboer, det handler om å tro på rykter, og så handler det om drømmer.

God bok!

Denne anmeldelsen finnes også på Solgunn sin blogg

onsdag 30. november 2011

"Blodspor i nord"
Tema for Alta videregående sin årlige Nordområdeuke var i år "Spor i nord". På biblioteket ble det fremført skumle fortellinger og sagn fra nord hver dag i matpausen. Det var elever og lærer som fortalte, og mange av historiene var fra Alta. Se hva en elev fra Medier og kommunikasjon skriver om "Blodspor i nord"

Skrevet av Frøydis, biblioteket

tirsdag 8. november 2011

Nominasjonene til Ungdommens kritikerpris 2012

hjemmesiden til Foreningen !les finner du begrunnelsene for nominasjonene.

De nominerte er:
Ingvild H. Risøi: Historien om Fru Berg. Gyldendal
Tomas Espedal: Imot naturen. Gyldendal
Øyvind Rimbereid: Jimmen. Gyldendal
Marit Eikemo: Samtale ventar. Samlaget
Merethe Lindstrøm: Dager i stillhetens historie. Aschehoug
Ragnar Hovland: Stille natt. Samlaget
Anders Bortne: Ismannen. Tiden
Stig Sæterbakken: Gjennom natten. Cappelen Damm


mandag 31. oktober 2011

Bokanmeldelse : The Da Vinci Code : Dan Brown




The Da Vinci Code

By Dan Brown

The Da Vinci Code is a mystery-detective book written by Dan Brown and released in 2003.

The Da Vinci code is a book about mainly 2 people. One of them is Robert Langdon; the other one is named Sophie Neveu. What this book is about is finding out who and why someone would kill Jaques Sauniere, which is Sophie’s grandfather. During this search for truth Langdon and Neveu find out that Sophie’s grandfather is a part of a cult called the priory of the sion. This cult’s job is guarding the treasure that the knight Templars found several thousand years ago which can force the whole catholic Christianity on its knees. The treasure itself was documents proving that the teachings of the Catholic Church were just made up nonsense. The documents were the proof of that Jesus; the savior, was nothing more than a human being.  

During this journey both Sophie and Langdon find out things about Christianity that almost no man has ever heard of.

This book is written in a very special manner. It is made so that you wonder what mysteries both Sophie and Langdon will have to solve next. You look forward to the next piece of the puzzle that is put together by Sophie’s grandfather and the remaining part of his cult. What dangers lay around the next corner? What will they have to do to get closer to the answer of Jesus’s mortality? I myself find this book very entertaining as it keeps you posted on mostly everything that the main characters has experienced, as an example, the narrator of this story tells you everything that happened several thousand years ago with such convincement that you would believe everything he said. He also tells you about Langdon and Neveu’s past in a manner that makes you wonder what happened, or that you plainly just find it funny. The humor in this book isn’t really outstanding, though that’s not really what the book is about, it has a few good spots, but there are few of those.

The book overall is well written. The character development is amazing, both Sophie and Robert changes dramatically during this story. You want to know more each time you turn the page. It is simply an amazing book. I’d recommend it to all teen and adults; it is a real mind twister of a book. But it is worth the loss of brain cells you use on scratching your head trying to find out what happens next.

Martin B. Agledahl

torsdag 13. oktober 2011

Camorraland - italiensk mafia

Skolen får 26. oktober besøk av en norsk-italiensk forfatter som har skrevet om mafiaen. Mariangela Cacace har bodd i Napoli i flere år, og beskriver egne opplevelser og møter med personer som på ulike måter har med mafiaen å gjøre. Hun er født i 1981, har skrevet flere ungdomsbøker, Camorraland er hennes første dokumentar.

Forfatteren turnerer i Finnmark i forbindelse med Den Kulturelle skolesekken

Foto: Fredrik Arff


tirsdag 4. oktober 2011

Helge Stangnes kommer på besøk




Ja, du leste helt riktig! Endelig kommer den store dikteren fra Senja på besøk til Alta videregående skole og vi gleder oss stort. Helge Stangnes (født 1936) har gitt ut fire diktsamlinger, og den siste ble lansert 20.september.
Stangnes skriver diktene sine med en fast rytme, og han bruker enderim, og selvsagt skriver han på dialekt.
Mange artister og band har satt melodi og musikk til hans tekster, blant annet Boknakaran, Tonje Unstad og Moddi. Også en av skolens musikklærere, Svein Hugo Sørensen, har laget musikk til dikt fra samlingen "Nothundliv". Sammen med en kollega og noen elever vil han fremføre 2-3 låter i forbindelse med besøket. Musikkelevene og noen Vg2 elever vil få møte Helge Stangnes.
Arrangementet er i samarbeid med DKS Finnmark, Alta bibliotek og Norsk Forfattersentrum Nord-Norge

Her finner du hva vi har på biblioteket

tirsdag 27. september 2011

Forfatter Sigbjørn Skåden besøkte Alta vgs

Torsdag 22. september besøkte Sigbjørn Skåden Alta videregående skole. Skåden fortalte om sitt prosjekt med utgivelsen av boken "Láhppon mánáid bestejeaddji" som er skrevet av den anonyme bloggeren "Ihpil". Da boken kom på norsk som "De fortapte barns frelser" ble det kjent at det var Sigbjørn Skåden som var forfatter. Boken er en dagbok blogg om en 19 år gammel samisk jente som flytter til Tromsø for å studere. Nesten alle elever med tilknytning til samisk språk fikk møte forfatteren, pluss elever fra Medier og kommunikasjon vg3 og påbygging. Bilde viser Samisk lærer Britt Inga Hætta i møte med forfatter Sigbjørn Skåden (Foto: Frøydis Totland)

E. Lockhart: The Disrettuble History

Har du lest denne?
Den amerikanske forfatteren E. Lockhart forteller om sin prisbelønte bok på sin hjemmeside, her kan man også finne lenker til anmeldelser og andre omtaler. Vil du lese boka kan du sjekke om den er inne.

Engelsk litteratur

Vi har mange engelske bøker, og nye kommer inn nesten hver dag. Visste du at vi har alle 11 bøkene i True Blood?

onsdag 21. september 2011

Prosjekt til fordypning

Her presenteres noen av bøkene jeg har snakket om når jeg har vært på klassebesøk og snakket om litteratur.

onsdag 22. juni 2011

Unnskyld for at jeg er blitt voksen....

Den lille prinsen av Saint-Exupery (1943)

Den lille prinsen handler om en mann som  styrter med flyet sitt i midt i goldeste Sahara. Der opplever han et merkelig møte, nemlig et møte med den lille prinsen, en uskyldig gutt med mye livserfaring. Hvor kommer så den lille prinsen fra? Jo, en egen liten planet langt uti universet, der alt er lite og det er langt til nærmeste nabo, den lille prinsen er nemlig ute på oppdagelsesferd. Møtet deres blir preget av filosofi, kjærlighet, undring, barnslig lykke, sorger og glede.

Etter å ha lest ut boka på en liten time, må jeg få si unnskyld for at jeg er blitt voksen. Den lille prinsen handler om barns uskyld og naivitet, samtidig som barn ofte forstår mer enn vi tror. Boka er fullspekket med illustrasjoner, vakre visdomsord og setninger med dobbel betydning. Boka er så fin at jeg nok må lese den en gang til.

Jeg anbefaler denne boka til alle!! Den sier så mye om hvordan vi lever i dag, helt uten å moralisere. Selv om handlingen kan høres barnslig ut, så er den absolutt ikke det. Alle kan kjenne seg igjen i dette, og alle har godt av en liten tankevekker. Den er poetisk, vakker, morsom, rørende, uskyldig og dyp, og i likhet med forfatteren er jeg også blitt forelsket i den lille prinsen. Som det står i boka: "Barn bør være svært overbærende med voksne mennesker".
Og neste gang du ser en stjerne - vil du le!

God bok!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Finnes boka på biblioteket? Se her

Humoristisk, vond, søt og brutal

Isdragen skrevet av Mikael Engstrøm (2007)

Mik er 13 år. Han bor sammen med broren Tony på 17 og faren sin. Faren er alkoholiker. Faren er en spade.

Mik er ikke spesielt slem, men alt han gjør blir feil fordi han har så mye inni seg som han ikke får sagt. En dag står Papegøyen og Gulltann på døren, representanter fra Barnevernet, som bestemmer at han må sendes vekk. Han skilles fra broren sin, og blir en kasteball i et system som virkelig får gjennomgå i boka. Han får bo hos tanta si, den snille tidligere alkoholikeren som er litt skrullete, kanskje lesbisk og varmer opp huset sitt i Nord-Sverige med å brenne bøker. Her får han nye venner og møter ei jente som får kroppen hans til å oppføre seg så rart. Dessverre blir denne idyllen kort, før han blir sendt videre til en "ordentlig" familie. En familie som tvinger ham til ting ingen barn bør måtte gjennomgå. Vi er med på hans ferd og følger ham gjennom et år som inneholder både sorger og gleder.

Denne boka er rørende, herlig, brutal, grotesk, pervers og gir et innblikk i hvordan en liten gutt kan bli oppfattet som slem, uten å egentlig være det. Den setter ting i perspektiv, den er lettlest samtidig som den bugner over av samfunnskritikk og humoristiske menneskeskildringer.

Denne boka er fantastisk og passer for alle! Det er en ungdomsbok som også voksne kan og bør lese!

God bok!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Er boka på biblioteket? Se her

Filmklassiker fra Nord-Norge

Nattseilere, filmklassiker av Ivar Enoksen,
regi av Tor M. Tørstad (1986)

I filmen Nattseilere møter vi ei jente som blir funnet i fjæra, halvdød og uten hukommelse. Handlingen utspiller seg rundt Senja, året er 1877. Jenta må ha kommet inn med bølgene, og blir derfor kalt Båremor. En omstreifende seiler kommer forbi, han er en riktig tjuvradd, ja alle kjenner Borr i Bekkmørtna. Båremor blir så fascinert av denne mannen, og ser sitt snitt til å følge de vage minnene for å finne familien sin igjen. Borr blir sjarmert av denne stae, unge jenta. Sammen blir de et superpar som vet å sno seg ut av alle situasjoner, både ved hjelp av sjarm, sluhet og gode hjelpere, gjerne av den kvinnelige sorten. Kan Båremor finne familien sin igjen, selv om det kan hende de befinner seg i et annet land?

Nattseilere er en film som de fleste på min alder og eldre husker fra vi var små. Den ble sendt som ungdomsserie på NRK, og de spennende minnene var nok til å ville se den en gang til i voksen alder. Jeg husker den som skummel og spennende, og jaggu var den ikke det i voksen alder også, pluss at jeg nok forsto en del mer av humoren nå. Filmen er sjarmerende, spilt inn i 1986, med blant annet Helge Jordal som spiller Borr. Vi møter Nils Gaup i en liten, men viktig rolle og flere andre kjente nordnorske fjes.

Filmen er sjarmerende, med dårlige slåsscener og nordnorsk humor, men jeg godtar alt på grunn av nostalgien og fordi den er gammel. Den er en viktig film fordi alle snakker nordnorsk i den, og fordi den også er et resultat av den nordnorske muntlige fortellingstradisjonen. Filmen er basert på virkelige hendelser, og begge hovedpersonene har eksistert og levd på Senja. Dette gjør historien enda mer fascinerende, og gjenspeiler en humor og overlevelsesmåte som har gjort sitt til at folk har klort seg fast oppe i det værharde nord i århundrer og årtusener.

Jeg anbefaler filmen til alle for underholdningens del, men også for å få et innblikk i en viktig historie og i nordnorsk kultur. Krøll deg godt oppi sofaen og gled deg!

God film!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Er filmen inne? Se her

Forfatter med hukommelsestap

De hellige hulers land av Jean M. Auel (2011)

I De hellige hulers land møter vi endelig Ayla igjen. Hun bor i Niende hule sammen med Jondalar, datteren sin, Jonayla, Ulv og hestene Grå, Vinnie og Racer. Ayla har fått mulighet til å bli Zelandooni, medisinkvinne, og er Den Førstes lærling, en krevende og respektfull rolle. Men Ayla slites mellom rollen som mor, Jondalars kvinne og lærling. Er dette valget det riktige? Vi følger hennes fysiske og mentale reise mot målet, men misunnelsens ansikt står i kø og venter på henne og legger kjepper i hennes vei.

De hellige hulers land er den sjette og siste boka i serien Jordens barn. Jeg slukte de andre bøkene rått for en del år siden, og etter det har jeg ventet i spenning på hvordan det skulle gå med Ayla og hennes lille familie. Bøkene gir en fantasifull, detaljrik og informativ skildring av hvordan livet var og kunne ha vært for 35 000 år siden på steppene i dagens Sentral-Europa. Auel har skildret hvordan neandertalere og cro magnonmennesker levde samtidig, og hvordan vi ved hjelp av hulemalerier og helleristninger kan få et innblikk i hvordan mennesket levde for så mange tusen år siden. Auel har masse kunnskap om ulike huler og deres malerier, og har brukt anerkjente forskere og arkeologer for å få nødvendig informasjon, men hun glemmer en ting – og det er leserens hukommelse. Det er lenge siden jeg leste bøkene, men med en gang navn, steder og skikker blir nevnt, klarer jeg å huske historiens gang. Dessverre klarer ikke forfatteren det. Hun gjentar seg gang på gang, først til det kjedsommelige, senere så mye at jeg blir irritert. Boka er på 807 sider, ingenting for en spennende bok, men i denne boka ble disse sidene vanskelig å svelge. Hun skildrer sexscener like detaljert som hun skildrer hvordan man lager ulike redskaper, og etter å ha lest om det for n‘te gang får man rett og slett nok. Høydepunktet i boka kommer ikke før de siste 50 sidene, da Ayla får en åpenbaring som vil få konsekvenser for menneskeheten og dets eksistens.

Har du lest alle de andre bøkene, så kan du selvsagt lese denne, men jeg anbefaler det ikke. Finn deg en blogg med handlingsreferat fra boka – eller spør meg! Ikke kast bort tida på å tråle deg gjennom denne boka, men les gjerne de fem andre - for der husker forfatteren selv hva hun har skrevet.

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Finnes boka på biblioteket? Se her

lørdag 18. juni 2011

Ungdomsbok med spektakulære forviklinger

Små skritt skrevet av Louis Sachar (2006)

Små skritt handler om tenåringen Armhule, og er en oppfølger til forfatterens forrige bok Hull. Nå er Armhule kommet ut av fengslet og prøver å stable seg på bena igjen, ett skritt om gangen. Dessverre er ikke samfunnet like villig til å akseptere ham, og hans eneste støtte er Ginny, den funksjonshemmede nabojenta på 10 år. Dessverre har ikke kompisen hans, X-Ray, de samme ambisjonene om et lovlydig liv, og når han kommer med et kriminelt forslag, men som er garantert risikofritt, begynner ballen å rulle og ikke i riktig retning. Vi følger Armhules kvaler, og et tilfeldig møte med den mest populære ungdomsstjernen Kaira DeLeon, blir heller ikke så problemfritt som ønsket. Kan han noen gang få leve et normalt liv igjen?
Jeg leste den forrige boka, Hull, og har lenge ventet på en ny bok fra forfatteren. Armhules skjebne ser ikke spesielt lys ut, og jeg blir ganske fortvilet når han tar valg han i utgangspunktet vet er feil. Dessverre for Armhule har han en tendens til nettopp dette, selv om han har et godt hjerte, og da hjelper det heller ikke at onde mennesker utnytter hans svakheter. Boka handler om nestekjærlighet, ungdomskjærlighet, vennskap og hvordan valgene du tar har innvirkning på resten av livet ditt.
Boka er en spennende, lettlest ungdomsbok. Selv om noe av handlingen er usannsynlig, så godtar jeg det allikevel, for vi vet jo at i USA går alt an. Les Hull før du leser denne, det er fin underholdning som garantert får deg til å trekke på smilebåndet.

God Bok!
Tanja Elina Lund-Lyngmo


Er boka på biblioteket? Se her

torsdag 9. juni 2011

Øyenvitneskildring

Øyne i Gaza av Mads Gilbert og Erik Fosse (2009)  

“De bombet det sentrale grønnsaksmarkedet i Gaza by for to timer side. 80 skadde, 20 drep, alt kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i død, blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå, alle! “ (SMS sendt fra Palestina av Mads Gilbert, januar 2009)


Denne sms’en gikk som en farsott over landegrenser og kom også til min mobil en januardag i 2009.

Det er nå over to år siden vi fulgte legene Gilbert og Fosses rapporter fra slagmarkene i Gaza under Israels bombing i januar 2009. Vestlige journalister ble nektet adgang til Gaza, og disse to legene maktet å gi daglige rapporter til vesten samtidig som de tok seg av alvorlige krigsskadde palestinere ved Shifasykehuset i Gaza. Denne boka er en øyenvitneskildring som kom ut forholdsvis kort tid etter endt oppdrag i Gaza. Engasjementet i Norge steg etter hvert som rapportene fra Palestina kom til oss via TV og radio.

Jeg hadde en tanke om å lese deres bok da den kom ut. Jeg var oppskaket over det media hadde formidlet om forholdene for palestinerne i denne perioden. Dessverre druknet den tanken i andre bøker og gjøremål. Nå har det nettopp vært premiere på Knut Erik Jensens dokumentar om Mads Gilbert, “Det akutte menneske”. Etter å ha sett filmen, kom jeg til å tenke på denne boka igjen. Jeg ønsker å skjønne mer av situasjonen, konflikten og bakgrunnen for det betente forholdet mellom Palestina og Israel.

Boka er delt opp slik at de to legene har skrevet hver sine kapitler. Mads Gilbert er professor i anestesi mens Erik Fosse er spesialist i hjerte/kar-kirurgi. De fikk derfor ulike opplevelser gjennom deres periode i Palestina. Kapitlene er grundig illustrert med fotografier. Noen bilder er groteske og til å bli uvel av. De viser skadeomfang og følger legene tett på i improviserte akuttmottak og operasjonsaler. Andre bilder viser rørende øyeblikk og godt samhold mellom leger fra mange verdenshjørner i en helt ekstrem arbeidsdag.

For meg er det vanskelig å lese boka nøytralt, selv om jeg forsøker å ha et kritisk blikk på fortellingene. Legene er palestinavenner og har helt klart tatt standpunkt i konflikten. Jeg kan ikke unngå å dele deres sterke sympati med den palestinske sivilbefolkningen som blir ofre i en særdeles kompleks konflikt. “Unger som spiller ball på en lekeplass skal ikke være bombemål i en krig”. Legene tar utgangspunkt i egne opplevelser i denne perioden, og gjør ikke forsøk på å fremstille situasjonen på vegne av begge parter. Slik må fortellingene også forstås.

Jeg vil anbefale alle å lese denne boka for å få nærmere innsyn i hvor nådeløs krigshandlinger kan være mot den sivile delen av befolkninga i et krigsområde.

Bokhilsen fra Siri Andreassen

mandag 30. mai 2011

Saras nøkkel 
Denne boken handler om to kvinner der historiene blir fortalt om hverandre, den ene på 40-tallet og den andre på 2000-tallet. Julias historie begynner i 2002. Hun er en amerikansk journalist, gift og bosatt i Frankrike. Der jobber hun for et amerikansk magasin og får i oppgave å skrive om massearrestasjonene av franske jøder i forbindelse med 60-års markeringen av Vel d’hiv-hendelsene. Mange tusen jøder ble holdt innesperret på en idrettsarena i flere dager uten mat og vann før de ble sendt til Auschwitz og drept. Ca. 4000 barn ble arrestert i disse dagene. Alt dette har blitt tiet i hjel i Frankrike etter krigen fordi det var det franske politiet selv som utførte arrestasjonene og holdt jødene fanget.

Saras historie begynner i 1942. Hun er 10 år gammel og ett av barna som blir holdt innesperret på idrettsarenaen. Før hun dro hjemmefra låste hun lillebroren sin inn i et skap i veggen, i god tro om at hun snart ville komme tilbake og finne ham. Etterhvert som Julia arbeider med saken, nøster hun opp Saras historie, og oppdager hemmeligheten hennes egen svigerfamilie har båret på.

Boken er sørgelig og trist, men interessant lesning. Den blir litt i overkant “fransk” for min del. Av og til er det setninger på fransk og alle navn og stedsnavn er franske. Det er en god roman, som jeg anbefaler til de som liker å lese om menneskeskjebner og krigshistorie.

Karoline D. Thomassen

Se klipp fra filmen basert på boka "Saras nøkkel"

onsdag 25. mai 2011

Lydbok? Fungerer det?

Anmeldelse av Stormfulle høyder på lydbok, av Emily Brontë (1847)

Stormfulle høyder er en viktoriansk klassiker, skrevet for 164 år siden. Den handler om mr. Lockwood som kommer som ny leietaker av Thrusscross Grange, og får møte den mystiske eieren Heathcliff som bor på Wuthering Heights. Heathcliff er meget uforskammet, så Lockwood ber hushjelpen Nelly Dean fortelle grunnen til denne oppførselen. Og gjett om Nelly Dean kan fortelle! Fortellingen handler om en sterk og til tider pervers kjærlighetshistorie mellom Heathcliff og Catherine Earnshaw, som absolutt ikke får det utfallet man håper og tror. Fortellingen er mørk, dyster, kvelende og fortvilende om livet på landsbygda, datidens regler og klasseskillet mellom fattig og rik.

Jeg valgte å låne en lydbok da jeg skulle kjøre bil i 45 mil helt alene. Dette førte til en helt fantastisk kjøreopplevelse, og milene bare forsvant bak meg. Til og med da folk ringte for å holde meg med selskap, måtte jeg bare legge på - det var altfor spennende! Boka er dramatisk, velskrevet og bra lest. Jeg trodde i utgangspunktet at dette var en romantisk historie, klisjéfylt og pompøs, men ble virkelig overrasket da jeg forsto dybden i de perverse, mørke sinnene boka skildrer. Skildringene er detaljrike og man får sympati med de stakkars menneskene som er ofre for livets brutaliteter, samtidig som man ikke kan forstå enkelte menneskers ondskap. Fortellingen rystet meg til tider og gjorde meg bare enda mer fascinert av viktorianske romaner.

Jeg vil anbefale lydbok og viktorianske romaner! Lydbøker er genialt, du kan både rydde, vaske, tegne, male, lage middag, strikke, kjøre bil eller hva du måtte ønske, mens du samtidig får med deg en veldrevet historie. Denne boka tok nesten ti timer å lytte til, men hva gjør vel det når man kan gjøre flere ting samtidig? Hør heller på lydbok enn å se på tv er min oppfordring til deg. Genialt!

God lydbok!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

 Finnes lydboken på biblioteket? Se her


En klassisk fortelling om syke sinn

Anmeldelse av Den trettende fortellingen, av Diane Setterfield (2007)

Den trettende fortellingen handler om Margaret Lea som blir oppsøkt av den mystiske og sagnomsuste forfatterinnen Vida Winter, som alltid har diktet opp fantastiske og usannsynlige historier rundt sitt eget liv. Winter vil at Margaret skal skrive hennes biografi, og denne gangen lover hun å fortelle sannheten før hun dør. Sannheten skal vise seg å avsløre uhyggelige tvillinger, mord, brann, uforløst kjærlighet, sjalusi, tragiske skjebner og få konsekvenser for Margarets liv.

Boka er en hyllest til 1800-tallets viktorianske romaner, og som en håpløs romantiker elsker jeg denne sjangeren. Å bli tatt med tilbake til det gamle England, og i tillegg bli presentert for spøkelser og syke sinn, er høyst fascinerende. Diane Setterfield er inspirert av både Stormfulle høyder og Jane Eyre, og på mesterlig vis sår hun små frø som hun overraskende nok får høstet før boka er slutt. Stemningen i boka er mørk og dyster, og hele tiden ligger det noe under overflaten og lurer som gjør at man bare må lese videre. Boka er som en kriminalhistorie, samtidig som den inneholder en fortelling som får meg til å reflektere over bøkers magiske krefter og hvordan man kan skildre så mange skjebner på så mesterlig vis.

Boka var drivende spennende, og har inspirert meg til et dypdykk i viktorianske klassikere. Den er ikke moderne eller nyskapende, men en underholdende velskrevet historie som jeg vil huske lenge.

God bok!
Tanja Elina Lund-Lyngmo

Er boka på biblioteket? Se her

tirsdag 3. mai 2011

Krim i skolemiljø

"Tvillingen" av Merete Junker (2010)

Etter å ha lest den fantastiske "Shantaram" i påskeferien, fikk Merete Junker den utakknemlige oppgaven å "hoppe etter Wirkola" i min bokverden. Sidetall og bokstavstørrelse gjorde at det føltes som å lese en Leseløvebok etter å ha pløyd meg gjennom "Shantaram" sine 910 sider med så små bokstaver at jeg nesten trengte lupe...

Som tidligere nevnt liker jeg å følge hovedpersoner gjennom flere bøker. Jeg har et tilnærmet manisk forhold til å lese dem i rett rekkefølge selv om historiene er frittstående. Denne gangen gjorde jeg et unntak og leste Merete Junkers bok nummer to. "Tvillingen" er etterfølgeren til "Jenta med ballongen" som utkom i 2008. Av omtalen skjønte jeg at vi skulle bevege oss i kjente kretser, nemlig i en avgangsklasse ved medialinja på en videregående skole på Østlandet. Det interesserte et blasert krimhode...

Mette Minde er gjennomgangsfiguren i Junkers krimromaner. Mette er NRK-journalist med god teft for krimsaker. Hun er gift med en lege som sliter i sin legegjerning som følge av at han mista en pasient han mener å kunne ha berget. Han har et sterkt ønske om å flytte nordover i landet og få en ny start. Mette har et høyst privat ønske om å fullføre politiskolen som hun mangler ett studieår av. De er småbarnsforeldre til tvillinggutter på 8 år og livet preges av travle dager.

Krimhistorien starter fra første side der en jente fra medialinja på skolen sitter festet med handjern til en klassekamerat som først sikter på henne med pistol, før han skyter seg selv. Eller ble han drept? Jenta velger av ulike årsaker å ikke fortelle noen om hva hun har blitt utsatt for, og historien utarter seg fort. Hennes tvillingsøster, også hun elev ved medialinja, forsvinner plutselig fra hjemmet deres. En suspekt medialærer med sterk morsbinding har over tid samlet medieelever på familiens hytte på Luksefjell, og der gjøres det groteske funn. Gutten som skjøt seg har en forhistorie som får betydning for saken. Mette Minde slipper ikke tak i saken og blir ført ut på risikable oppdrag. Hun er fryktløs og nærmest en "superwoman" i sin måte å oppsøke farer på.

Jeg liker å bli kjent med nye steder gjennom litteraturen, men til tider syns jeg at Merete Junkers stedsbeskrivelser blir så spesifikke at jeg føler det forstyrrer selve historien. I starten var jeg ikke sikker på om nøyaktigheten var av betydning for å henge med i selve plotet, og jeg konsentrerte meg veldig om detaljene. For dere som er kjent i Porsgrunn/Skien, vil kanskje mengden opplysninger være mer givende.

En liten digresjon - Mettes legemann søker jobber i Nord-Norge, og blir innkalt til intervju på SYKEHUSET i Alta. En faktafeil, en fremtidsvisjon, eller en opplagt sak for forfatteren av hvordan det "må" være i Finnmarks største by...?


Du kan se her om boka er ledig.


Bokhilsen fra Siri Andreassen

tirsdag 12. april 2011

Tjukk og god krim


Unntaket av Christian Jungersen (2004)

Venninnene Malene og Iben jobber sammen med sine kolleger på Dansk Institutt for Folkemord. En dag mottar begge drapstrusler på mail. Stemningen endrer seg gradvis på instituttet. Ingen liker den nye bibliotekaren Anne-Lise. Kan det være hun som står bak trusselmailene? Eller kan det være Camilla som ingen klarer å bli kjent med? Kan det ha sammenheng med sakene om folkemord som Malene og Iben har skrevet? Kan det være den etterlyste sadisten Mirko Zigic? Etter hvert som paranoiaen truer med å ødelegge arbeidsmiljøet, vokser uhyggen mellom de fire kvinnene. Til og med venninnene Malene og Iben begynner å tvile på hverandre. Kan de virkelig stole på hverandre? Kan de stole på noen som helst?

Historien fortelles ved at vi følger hver av kvinnene vekselsvis gjennom hele boka. Boka har et stort thrillerelementet. Et mer interessant og skummelt element er hva som skjer mellom mennesker i et lite arbeidsmiljø når de utsettes for sterkt press. Den gjensidige demoniseringen kvinnene utsetter hverandre for gjør etter hvert at man aldri kan være sikker på hvem som er skyldig eller uskyldig. Dette er virkelig en av de bedre bøkene jeg har lest i denne genren.


"Så ergerlig at man ikke kan lese den igjen for første gang!"
                                                        (Fyens Stiftstidende)


Akkurat det tenkte jeg da jeg hadde lest denne krimboka som kommer inn i kategorien psykolgisk thriller. Jeg har trukket den frem som en stor leseropplevelse til mange krimvenner og alt for få har fått delt opplevelsen. Nå finnes den i våre bibliotekhyller og dersom du vil ha en tjukk og grim krim som kan vare noen dager, må du forte deg å kapre et eksemplar før påskeferien starter! Se her om boka er ledig.

Bokhilsen fra Siri Andreassen

En liten perle av en bok!

Anmeldelse av Muskat, av Kristin Valla (2000)

Denne vakre boka handler om Gabriel Angelico, en rar fyr som er født med hjertet på høyre side. Til tross for en barndom med mobbing har han lært seg å overleve, ja, til og med overvinne alle tullinger som vil han vondt. Gabriel Angelico lever et stille liv som professor i en by i fjellene i Sør-Amerika. Den dagen han møter Klara Jørgensen forandrer livet hans seg for alltid, og absolutt ikke til det bedre.

Muskat leste jeg ut på et par timer, de vakre små historiene om personer som kunne vært ekte var så nydelige at jeg bare ble revet med. Språket er lett og poetisk med fargerike, lett krydrede metaforer. Boka har mye realisme og smerte i seg, og for en håpløs romantiker som meg er det til tider vanskelig å svelge denne nøkternheten hos menneskene i boka. Dette var en leseropplevelse som satte meg helt ut, og aldri før har jeg lest samme slutt tre ganger og grått like mye hver gang…

Gabriel Angelicos skjebne er verdt å bruke noen timer på, verden blir aldri den samme igjen etter at du har lest denne boka. Den er nydelig og passer for alle!

God bok!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Finnes boka på biblioteket? Se her

Kan man glemme alt og flykte fra fortiden?

Anmeldelse av La nordlyset slette ditt navn, av Vendela Vida (2008).

La nordlyset slette ditt navn handler om Clarissa, en ung kvinne fra New York. Når hennes pappa dør, får hun vite at han ikke var hennes biologiske far. Clarissa har ingen hun kan spørre om hjelp, fordi moren hennes forsvant da hun var 14 år gammel. Hun trenger å finne ut av sine røtter, og jakten tar henne med til Lappland, der hun oppdager sine samiske aner. Turen hennes er dramatisk og hun må hele tiden reflektere over sine egne valg og valgene hun må ta for sin egen fremtid. Turen ender ved ishotellet i Alta, der møtet med fortiden ikke blir helt som hun hadde tenkt seg, hvordan skal hun leve videre?

Denne boka har en sterk historie, som fikk meg til å tenke over mitt eget liv og mine egne valg. Språket er enkelt og ispedd mange humoristiske innslag, noe som gjør den spennende å lese. Forfatteren er amerikansk, men har gjort god research, og de aller fleste beskrivelsene fra Kautokeino, Masi og ishotellet i Alta stemmer. Det er gøy å lese om noe så kjent sett gjennom fremmede øyne. Dette er en sterk historie om fortid, svik, og om å finne seg selv på nytt. Den har noen gullkorn som er verdt å tenke over når det gjelder tilgivelse, livet vi velger og hvem valgene våre berører. Denne boka passer for alle!

God bok!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Er boka på biblioteket? Se her


torsdag 7. april 2011

En verden med smarte stygginger som vil bli dumme peninger

Anmeldelse av Uglies, av Scott Westerfield (2011)
Boka handler om Tally som ikke kan vente til 16-årsdagen sin – da vil hun få sin første plastiske operasjon, bli pen, vellykket og voksen. Hun får da flytte fra Styggby til Penby, gå på ville fester og endelig leve livet som pen – et vellykket liv. I ukene før operasjonen får hun tida til å gå ved å bedrive ulovlige triks samme med styggingjenta Shay, triks som kan komme til nytte senere uten at de vet om det enda. Shay vil ikke bli pen, hun vil se verden og rømme fra skjønnhetstyranniet, noe hun også gjør. Tally blir infiltrert i en verden av spionasje, der valget mellom det ekte og primitive mot det uekte og behagelige må tas. Hvorfor er alle de pene så velvillige og likegyldige? Valget hun tar får fatale følger for alle rundt henne, ikke minst for henne selv.

Denne boka, som er del av en trilogi, er et fint alternativ til vampyrbølgen som har herjet de siste årene. Vi er i fremtiden, det finnes ingen kriger, det er en egen fiktiv verden, mye hi-tech med høy fart og mye spenning. Jeg slukte denne første boka og den slutter brått, slik at jeg selvfølgelig må lese den neste boka også. Språket er enkelt, boka er lettlest, passer for alle og er en perfekt ungdomsbok med mange tanker om samfunnets skjønnhetskrav som også vi lever etter.

Uglies finnes også på biblioteket i en engelsk versjon.

God bok!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Er boken på biblioteket? Se her

tirsdag 5. april 2011

Kriminell påskelesning

Siden det nærmer seg påske og fridager, er det på sin plass med noen tips innenfor krimsjangeren. Jeg liker godt krimforfattere som følger samme gjennomgangsfigur over flere bøker. Til tross for avsluttende historier og plot i hver bok, blir man godt kjent med hovedpersonen og andre personer og hendelser i deres liv. Jeg skal gi en liten omtale av noen slike krimbøker som jeg kan anbefale til årets påskeferie. Den første forfatteren jeg vil trekke frem fra bibliotekets hyller, er:


Trude Teige

Trude Teige er utdannet oversetter og journalist, og har i mange år figurert på TV2 - både som nyhetsreporter og programleder. Hun utga den historiske romanen “Havet syng” i 2002 før hun debuterte som krimforfatter med romanen “Noen vet” i 2009. Både kritikere og lesere har jublet over hennes krimdebut, og i 2010 kom oppfølgeren “En hjelpende hånd”.



Noen vet (2009)

Vi blir kjent med hovedpersonen Kajsa Coren som har lang erfaring som krimreporter. Som en følge av at hennes mann Aksel er politipsykiater, har Kajsa måtte skifte over til å jobbe som politisk reporter for å unngå lojalitetskonflikter. Hun lager spesielt reportasjer som omhandler norsk eldreomsorg og helsepolitikk. Hun har fortsatt en dragning mot krimjournalistikk og er ikke tilfreds med situasjonen. Kajsas sinn preges av opplevelser fra oppveksten, og noen ganger føler hun at forholdet til Aksel mer ligner et pasient-psykiaterforhold. Som småbarnsforeldre kommer de stadig i den berømte tidsklemma. I tillegg har Kajsa begynt å bekymre seg for moren sin som viser tegn til å bli glemsk.

Mens Kajsa jobber med å dekke granskningen av påståtte overgrep ved norske barnehjem, får hun et tips om et eldre ektepar er funnet drept i Asker. Hun begynner å få brev skrevet av en som har god kjennskap til drapene. Små hint i brevene bringer henne videre i saken, og snart sitter hun med et arkiv med navn på overgripere og ofre ved et barnehjem, parallelt med at hun følger opp en sak om helsetilbudet til kreftsyke barn. Etter en tids research sitter hun igjen med fem ord: barnehjem, lidelse, straff, dop, drap.

Videre veksler historien mellom Kajsa og en voksen manns tanker og handlinger, som må kalles bestialske og preget av stor bitterhet over hendelser i hans liv. Du kan ane hevnlyst og samtidig en stor fasinasjon for Kajsa som person og reporter. Han kommer stadig nærmere Kajsa uten at hun vet det.

Vi blir kjent med flere personer som har opplevd overgrep. Noen har klart seg bra, andre har endt sitt liv. Kajsa treffer også den psykisk utviklingshemmede nabogutten til gården der de to eldre ble funnet drept. Kajsa får en følelse av at han vet noe om hva som har skjedd, men han nekter å si noe. Saken får en dramatisk vending for Kajsa.

Kajsas liv og hverdagsproblemer virker troverdig og ekte for meg, krimhistorien er godt bygd opp og jeg kjenner kvalme på vegne av opplevelsene til ofrene i barnehjemsaken. Man skjønner at akkurat så grusomt kan det ha vært, og man kan forstå ønsket om hevn….

Vil du vite om biblioteket har den klar i hylla si, kan du sjekke det her


En hjelpende hånd (2010)
I tiden som har gått siden forrige bok, har Kajsa slitt med ettervirkninger av den dramatiske hendelsen som avsluttet første bok. Hennes mann, psykiateren Aksel, mener at hun er traumatisert og må debriefes. Kajsa selv ønsker seg kun normale dager.

De siste årene har Kajsa dekket saker som har omhandlet norsk eldreomsorg og helsepolitikk. Hun er nå i gang med en dokumentar om moren som nå har fått diagnosen Alzheimer og institusjonsplass på Solgløtt Sykehjem i en alder av bare 69 år.

På et av sine besøk hos mora, sitter en eldre dame og gjentar at enda en beboer er død og borte vekk. Rett etterpå forsvinner en rutinert sykepleier fra sykehjemmet. Snart er det flere som dør – noen tilsynelatende friske beboere og derfor uventede dødsfall, andre er svake og syke. Alle de døde er kvinner. Samtidig forsvinner en 10 år gammel gutt fra en fotballbane like ved sykehjemmet.

Ulike hendelser fører politiførstebetjent Karsten Kjølås tilbake i Kajsas nærhet, og snart våkner også krimreporteren i Kajsa til liv etter lang tids dvale. Hun innser at hun er i en ønskeposisjon for å kunne “grave” i forholdene rundt de døde og forsvunnede ved sykehjemmet gjennom sitt arbeid med dokumentaren. Samtidig har hun et sterkt ønske om å være den reporteren som kan komme med “breaking news”. Konflikten med ektemannen er dermed også et faktum.

I hennes jakt på å finne ut hva som foregår ved sykehjemmet, blir vi kjent med et persongalleri som spenner fra slitne, demotiverte hjelpepleiere til avdelingslederen ved sykehjemmet som blir oppfattet som å ha skjulte hensikter. Han er dypt religiøs og strør om seg med bibelord og driver med håndarbeid. Den 40 år gamle Martin – tidligere lege i “Leger uten grenser” – er lammet etter en ulykke og bor fast på sykehjemmet. Kajsa kjenner han godt etter sine mange besøk hos moren, og via sin PC formidler han å være urolig for den savnede sykepleieren

Hvert kapittel innledes med små videoopptak der den antatt skyldige uttaler seg og rettferdiggjør sine handlinger. Etter hvert skjønner man at det er noen som har innblikk i Kajsas gjøren og laden, og som begynner å bli kraftig irritert for at Kajsa har begynt og “snoke” i det som skjer. Sammen med alle dødsfallene på sykehjemmet er Kajsa bekymret og redd for moren sin. Hun vet heldigvis ikke hva hun har i vente…

Det er vanskelig å leve opp til forventningene etter en slik knalldebut som Trude Teige hadde. Mine forventninger til krimhistorien ble kanskje ikke helt innfridd, men historien tok meg like vel i sine skildringer av hverdagen blant personell og pasienter ved norske sykehjem. Koblet sammen med en brukbar krimhistorie, fungerte det greit.

Når det er sagt, må jeg si at jeg kommer til å ha høye forventninger til nye krimbøker fra Trude Teige og kommer til å være snar med lese nye utgivelser derifra.

Dersom du ønsker å se om boka er ledig, kan du sjekke det her:



“Glassdukkene” av Jorun Thørring (2006)

Et gledelig bekjentskap innenfor etterforskning og politikrim, er førstebetjent Aslak Eira. Han ble jeg “kjent” med etter at jeg ramla over boka på et bruktsalg på torget i Tromsø, og oppdaga av omtalen at handlinga foregår i selve Tromsø! Jeg måtte bare ha den!

Førstebetjent Aslak Eira er samisk og bærer identiteten med seg i mye av det han gjør. Han driver med doudji – han lager perfekte kniver og kaster kniv enda bedre. Fluebinding er en av hans lidenskaper, og han er kjent for å kunne varte opp med legendariske margebein. Han bærer sin samekofte med stolthet på nasjonaldagen, men liker dårlig dersom kolleger fleiper om sjamanisme og ganning. Han er alenefar til tenåringen Niilas som kom til verden etter et heftig møte i hans yngre dager. I de dager var Aslak sameaktivist og radikaler. Jeg tror at jeg har møtt han på ordentlig..


Ikke før hadde jeg åpna boka, så dukket lik nummer en opp på en benk ved Prestvannet, midt oppå Tromsøya. I nabolaget til min barndomsvenninne som jeg bruker å besøke – der vi har gått tur. Jeg visualiserte mordet i full fart…

Vi blir ført inn i det akademiske studentmiljøet i byen, både med utesteder og studentfester og til studentboligene på Elverhøy. Der min venninne og jeg går forbi når vi skal handle på Prix…. Enda en ung student har forsvunnet, og hun er studievenninne av den drepte og bor også i studentboligene. Aslak og hans kolleger frykter et nytt mord og at det handler om en drapsbølge med samme morder. Aslak begynner å tenke på en lignende sak fra året før som fortsatt er uoppklart. Kan det være en sammenheng? Det første liket blir obdusert og de finner plantegift under huden hennes – en særdeles uvanlig drapsmetode…

Vi får små innblikk i morderens psyke, og den ukjente personen har gjennom tabloidpressen samlet informasjon om Aslak Eira og hans brokete fortid. Saker som omhandler Stilla, Tverrelvdalen, politisk ulydighet, lenking, sprenging, AKP(m-l). Tro om Aslak kjente Reidun som også aksjonerte i Stilla? Morderen skjønner at Aslak jobber med etterforskninga og tenker at kunnskapen om Aslaks fortid kan komme til nytte.

Aslak og hans kolleger føler at de har hastverk før flere unge studenter blir tatt av dage.

I tillegg til gleden over å lese krim med handling fra våre nærområder, syns jeg at boka var drivende spennende og velskrevet. Jorun Thørring har ikke tydd til overstadig bruk av krimklisjeer. Hun er konkret og direkte i språket, samtidig som hun har gode beskrivelser som gjør at man som leser lett henger med.

Anbefales som påskelektyre for de krimglade!

Her kan sjekke om se om boka er ledig på biblioteket.





“Ildens øye” av Jorun Thørring (2009)
Vi er tilbake i Tromsø, og Jorun Thørring klarer å vekke mitt kriminstinkt fra første kapittel. Karl Fjeld er tilbake i Tromsø, der alle “vet” at han omkom i en familieeid bygning i den store bybrannen i 1969. Han besøker graven med hans eget navn på. På gravlunden konstaterer han at ingen vet at han er tilbake, ingen vet at han fins. Han tenker på levningene som befinner seg i hans kiste. På samme gravlund ligger urokråka Oskar Wikan som omkom i samme brann. Han jobbet som regnskapsfører hos Karls far. Samtidig ser Karl seg stadig over skuldra med en ekkel følelse av at noen ser han…

Etter kort tid blir Karl gjenkjent av den alkoholiserte Per som røper at han vet noe fra brann-natta i 1969, noe han ikke røpet i avhør hos politiet den gang. Det var mange som hadde ærender i bygningen da brannen brøt ut, og Per så noe..

Gjensynet mellom Karl og hans søsken Johan og Rita er på ingen måte hjertelig. Man får en følelse av motstand, utrygghet og mye usagt mellom søsknene. Deres far er nylig død og begravet, og testamentmøte skal gjennomføres..

Aslak Eira får kansellert friuka og den planlagte rypejakta da en mannsperson med høy promille blir funnet omkommet etter en brann i et storsenter under oppføring i Tromsø sentrum. Noen dager senere blir et lik av en mann funnet ved foten av Tromsdalstinden. Hodet er kappet av og kroppen ser ut til å være pent dandert . DNA-undersøkelser antyder at liket også denne gang er Karl Fjeld, registrert omkommet i brannen i 1969. Det hele virker usannsynlig.

Aslak har utfordringer på hjemmebane også. Sønnen Niilas er innadvendt og markerer avstand til faren både som person og til hans samiske identitet. Aslak finner trøst i samtalene med Mona Lie, psykiateren han ble kjent med under etterforskninga av studentdrapene.

Det er mange tangeringspunkter mellom personer og hendelser fra brannen i 1969 og rundt mordsakene som Aslak får i hendene nå. Historien veksler mellom nåtid og fortid. Mulige motiver er utallige. Underveis fikk jeg stadig en følelse av å ha fullført etterforskninga fra sidelinja. I neste øyeblikk hadde jeg ikke en anelse.

Jeg skal ikke gå lengre inn i historien – jeg skal heller utfordre dere som leser boka til å oppklare saken fortere enn meg!
Slutten på denne boka leste jeg da jeg satt helt alene på hytta forrige påske – i bekmørket oppå en haug langt fra folk. Både mann og ungdommer hadde stukket avgårde med scooter til nabobygda for å se spansk fotball på TV. Jeg foretrakk stearinlys, påskegodt og krim. Hendelser på slutten av boka gjorde at jeg, som garvet krimleser, ble både mørkeredd og skyggeredd og måtte låse døra…

Her kan du se om boka er klar til utlån.

 
Kriminell hilsen fra Siri Andreassen




mandag 28. mars 2011

Leseglede og forfatterangst.

Anmeldelse av Afrodites basseng, av Gert Nygårdshaug
Vi er i fremtiden, noe har skjedd med menneskeheten, men vi vet ikke hva. I verden utspiller to parallelle historier seg – hører disse to sammen? Vi møter Jonar og hans sønn Erlan i en skog i Norge. Det er tryggest her, hvor de kun har kontakt med omverden gjennom flygeren Mino og den kåte budeia fra nabogården. En dag får Jonar en kiste i gave fra en gammel prest, og i denne kisten skjuler det seg ufattelige skatter som skal få fatale følger for historien videre. I mens følger vi Oona, en kvinne på flukt gjennom Sahara, fra noe grusomt til noe ukjent. Er denne historien drøm eller virkelighet?

Denne boka er et fyrverkeri av fantasi om hvordan verden en dag kanskje kan gå under. Vi vet ikke helt hvilket årstall vi er i, men vi er i en ikke så altfor fjern fremtid. Forfatteren selv er en liten luring, der han legger inn sine egne avbrudd i teksten med avhandlinger om sitt liv og levnet, eller er det egentlig forfatteren dette skjer med? Spørsmålene er mange, men på magisk vis blir de rullet opp og løst utover historien. Denne boka inneholder mange tanker om religion, filosofi, jordens begynnelse og slutt og hvordan verden kanskje ser ut om noen år. Jeg ble slukt med i alle historiene, og selv om teoriene som blir presentert i boka kan virke ganske dryge, så hvorfor ikke? Forfatteren skriver på en spennende, mange ganger gjentagende måte med et fargerikt språk uten for mye punktum. Teksten glir lett og jeg blir så glad i personene i boka, til og med de vi bare møter i noen få sider.

Det eneste negative jeg har å si om Afrodites basseng er nettopp avsnittene til forfatteren, innrammet i smiletegn, som på meg virket mest forstyrrende. Hans frustrasjon over manglende skriveevne og glede ble for mye informasjon for meg. Til slutt valgte jeg å hoppe over disse og lese de etter at jeg var ferdig med boka – og ja da, jeg fikk meg en god overraskelse.

Denne boka vil jeg på det varmeste anbefale de som tror på skjebnen, tror på mer mellom himmel og jord enn vi ser, tror at kanskje kvinnerollen har hatt en større rolle i menneskehetens historie enn noen vil innrømme, liker en god historie med filosoferinger, og som gjerne vil lese en bok man kan tenke litt over.

God bok!

Tanja Elina Lund-Lyngmo

Her kan du se om boka er på hylla i biblioteket.

torsdag 3. mars 2011

Lyrikk-kveld på Alta bibliotek


En strålende fornøyd forfatter, Ismet Januzaj



Tirsdag 15. februar ble det arrangert lyrikk-kveld på Alta bibliotek. Arrangementet var en gave fra Alta videregående skole i forbindelse med åpningen av de nye biblioteklokalene våren 2010. Gaven skulle være en kveld hvor skolen skulle bidra med diktlesning, en forfatter, musikk og mat, - og slik ble det!

Forfatteren var Ismet Januzaj, han leste dikt fra diktsamlingen sin, Smilets rygg. Januzaj har vært tilknyttet Alta videregående skole det siste halve året i forbindelse med Forfattersentrums prosjekt "Forfatter og skole". Han har vært på skolen fem ganger og besøkt ti klasser, over 200 elever har hørt Januzaj fortelle om sitt forfatterskap.
Morten Larsen og Emil Kollstrøm fremfører dikt av Steinar Opstad
Morten Larsen fra vg 3, Musikk, dans og drama, åpnet kvelden med gitarspill. Siden fremførte han og hans medelev, Emil Kollstrøm, dikt av Steinar Optad. Lise Mari Heitmann, (Design- og håndverk, vg1) leste to egenproduserte dikt. Fra samme klasse stilte Siri R. Hansen opp og viste frem og fortalte om sin måte å uttrykke seg på, hun lager tegneserier. Skolens utvekslingselev fra Italia, Francesco Pogliano, leste dikt på italiensk, og Januzaj leste et dikt på sitt morsmål, albansk.



Elever fra Restaurant- og matfag hadde laget flotte og spennende kanapeer som smakte godt mellom bokhyller, musikk og diktere.
Musikkelever (vg1) sto for en vakker avslutning på kvelden med sangen "Gje meg handa di, ven", sunget av Synnøve Gustavsen Ovrid, Tore Iversen spilte gitar.



 
Francesco Pogliano leser dikt på italiensk
 


Blant publikum var det mange elever
 

Siri R. Hansen med utdrag fra sine tegneserier





Skrevet av Bente M. Kristensen og Frøydis Totland